Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 25. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/N.Zs. Fotó: Véssey Endre

2,5 milliárdhoz juthat Esztergom – iskola-felújítások, biciklisút, közlekedésfejlesztés…

2,5 milliárdhoz juthat Esztergom – iskola-felújítások, biciklisút, közlekedésfejlesztés…

Pályázatok, beruházások, kormányzati és uniós támogatások, párkányi hulladék-feldolgozók és bevándorlás...

– ezekről kérdezte interjújában a hidlap.hu Völner Pált. Mint az igazságügyi államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője kifejtette: Esztergom és térsége komoly kedvezményezettje a kormányzati, uniós támogatásoknak, a Területi Operatív Programnak, pályázatoknak. Ezeknek köszönhetően pedig már több eredményről is beszámolhat a város. Így egyebek között, hogy a „zöld város” kialakításához több mint 500 millió forint áll rendelkezésre, és 120 millió forintból megépülhet a belváros és az ipari park közötti kerékpárút.

"Emellett azok a tervek, amelyek a piacot érintik, elképzeléseink szerint több mint 900 millió forint támogatásban részesülhetnek. A sportcsarnok, a Dobó iskola felújítására is szeretne pályázni a város. Próbálunk forrást teremteni a Montágh iskola egy részének felújításához, valamint a Gazdakör székházában egy inkubátorházat szeretnénk kialakítani. De sorolhatnánk tovább ezeket a lehetőségeket. Ilyenkor látszik, hogy megvan az a kompromisszumkészség, ami a pályázat kiírói, az igénybe vevők és az önkormányzat között szükségesek ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Idén a rendelkezésre álló valamennyi forrást szeretné a kormány kiosztani, hogy a következő 2-3 évben mindez megvalósulhasson. Esztergom, reményeim szerint összesen körülbelül 2,5 milliárd forinthoz jut majd közvetlenül, országgyűlési képviselőként ezért dolgozom" - hangsúlyozta Völner Pál.

Az államtikár hozzátette, hogy jelenleg zajlik a vasútvonal villamosítása is, hogy még modernebb, csendesebb, kényelmesebb vonatokkal lehessen majd közlekedni. Illetve a hozzá kapcsolódó új csomópont kialakítása és út fejlesztése. Ahogy utóbbi esetében fogalmazott: "ezzel együtt csak akkor dőlhetünk hátra, amikor egészen a rendőrségi csomópontig megépül az új út. A Baross Gábor utca Esztergom egyik legelhanyagoltabb utcája volt. Reméljük, hogy a fejlesztések után a legmodernebb lesz".

Völner Pál kérdésre kitért a három Párkányba tervezett hulladék-feldolgozó üzem létesítésére is. Mint elmondta: két kísérlet már elbukott, és nagyon bízik abban, hogy ez a harmadik is ugyanígy fogja végezni.

"Azt tanácsolom az önkormányzatnak és minden ezt ellenző erőnek, hogy ugyanolyan higgadtsággal, szakmaisággal, az engedélyezési eljárásba beavatkozva vívjuk meg ezt a harcot, ahogy az előző két esetben is tettük. Akkor a kormány részéről a Földművelésügyi Minisztérium avatkozott be, és szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ez most is így fog történni. Emellett a megfelelő szakértők is az önkormányzat rendelkezésére állnak, az előző két eset is bizonyítja, hogy hatékonyak voltunk" - részletezte.

Egyebek közt még kiért a manchesteri merényletre is, melyben 22-en haltak meg és 64-en sérültek meg. Álláspontja szerint ez sajnos mindaddig így mehet, amíg a döntéshozók be nem látják, hogy ha két párhuzamos kultúra él egymás mellett, akkor nem lehet a fejüket homokba dugni, hanem annak megfelelően kell szabályokat alkotni.

"Egyrészt le kell állítani azt a fajta bevándorlást, amely idegen kultúrákat akar meggyökereztetni Európában, be kell tartani azokat a szabályokat, amelyeket maga az unió is magáénak vall, tehát a schengeni határok védelmét. Fel kell ismerni azt, hogy ez nem csak terrorizmus, hanem közbiztonsági veszélyt is jelent, ami a bűnözés növekedésével is együtt jár" - emelte ki. Majd példaként hozta fel a kölni, szilveszteri eseményeket, a párizsi történéseket, a brüsszeli vonatos támadást, a nizzai és berlini teherautós merényleteket.

Szerinte ez mind azt jelenti, hogy vannak olyan elemei a mostani bevándorlási hullámnak, és ennek az ideológiai egymásnak feszülésnek, amely el akarja pusztítani az európai kultúrát. Nem egy békés egymás mellett élésre törekszik, ezért ebben az ügyben nem az a járható út, hogy mindenben enged a jogrendszer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT