Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Október 21. 09:28, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

A szív vége – Rég várt mesekönyv bemutatója Esztergomban

A szív vége – Rég várt mesekönyv bemutatója Esztergomban

A Kaleidoszkóp Ház csapata hosszú várakozás után nagy örömmel fogadta Kele Fodor Ákos új, A szív vége című mesekönyvének megjelenését.

A Kaleidoszkóp Ház csapata hosszú várakozás után nagy örömmel fogadta Kele Fodor Ákos új, A szív vége című mesekönyvének megjelenését.

Most szeretnék minél több könyvbarát figyelmét felhívni erre a küllemében és tartalmában is magas nívójú kiadványra, ezért könyvbemutatóra hívják a Kaleidoszkóp Ház közönségét november 8-án, csütörtökön 19 órára. A szerző is Esztergomba érkezik, akivel Paál Anikó beszélget majd. A rendezvényen való részvétel szokás szerint ingyenes.

Boldizsár Ildikó, mesekutató, meseterapeuta a könyvről:
„Rég elfeledett, gazdag és lenyűgöző motívumvilág elevenedik meg a könyv lapjain, még alámerülni is gyönyörűség a hol borzongató – éppen ezért felnőtteknek szóló –, hol pedig szépségével ámulatba ejtő történetekben. Aki sorrendben olvassa e meséket, így járva be a bennük lassan kibomló világot, olyan archaikus közegbe kerül, amely nem csak a Kárpát-medencei cigányság hiedelemvilágát tükrözi, hanem azt a mitikus-mágikus gondolkodásmódot, amely valaha minden ember sajátja volt. Időutazás, mágia, szépség és életerő – minden együtt van A szív végében”.

Kele Fodor Ákos több évnyi kutatás alapján – a Grimm fivérek nyomdokaiba lépve – újraalkotta a több mint száz évvel ezelőtti, mára már csak néprajzi közlések lapjain hozzáférhető, a honi cigányság által többé már nem őrzött mítoszokat; valamint mesékké formálta az ugyancsak XIX-XX. századi cigány hiedelmek mögött húzódó történeteket is, így téve hozzáférhetővé elfeledett értelmüket.

Mivel valós néprajzi adatokból felépülő hiteles „népmesék” születtek, ezért az illusztrációk is valós történeti emlékekből: archív fotókból készültek a szürreális fotómontázsok világszerte elismert művészének, Bán Saroltának köszönhetően.

További naprakész információk a kiadványról:
https://www.facebook.com/aszivvege/

Az eseményhez kapcsolódni lehet a Facebook-on:
https://www.facebook.com/events/507946169682985/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT