Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Május 26. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - forrás: facebook/RomanekEtelka

A zene is összeköti Esztergomot és Bamberget

A zene is összeköti Esztergomot és Bamberget

Esztergomba látogatott a minap a német testvérváros zeneiskolájának küldöttsége: a két zenede közös esztergomi koncertje mellett a várost és a környéket is megismerhették a bambergi diákok.

Esztergom és a bajorországi Bamberg városa 1992-ben kötöttek egymással testvérvárosi szerződést. Az azóta eltelt időben folyamatos az együttműködés a sport, a gasztronómia, a művészet, a vállalkozások és az oktatás területén. Az egyik folytonosságot a kapcsolatokban a két város zeneiskolájának együttműködése jelenti – olvasható Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Mint kitért rá: még a 2000-es évek elején határozta el Bamberg, hogy ezt a zenei együttműködést úgynevezett hálózati-projekt keretében továbbfejleszti. Ez azt jelenti, hogy nem a zeneiskolák különálló zenekarai játszanak egymást követően egy közös koncerten, hanem egy-egy előre kiválasztott művet a zenészek otthon begyakorolnak, majd egy néhány napos közös próba után egy közös koncerten adják elő a művet.

Az elmúlt évben Bamberg két testvérvárosa, a franciaországi Rodez és Esztergom ifjú zenészei és énekesei vendégeskedtek a német városban. Az egy hétig tartó közös próbák után adták elő az 1400 fő befogadóképességű Joseph-Keilberth Kongresszusi Teremben Beethoven, Mendelssohn, Bach műveit, majd az este fő alkotását, Karl Jenkins „A felfegyverzett ember” (The Armed Man”). Az egész programot egy békéért szóló koncertként hirdették meg és a 235 résztvevővel előadott koncert különlegessége volt, hogy a világvallások: a katolikus, az evangélikus, a görög-katolikus, az izraelita és az iszlám képviselői tolmácsolták egyházaik békeüzenetét.

Az idei esztendőben a Bambergi Zeneiskola diákjai érkeztek városunkba az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola vendégeiként. A mindennapos közös próbák mellett a zenészek megismerkednek a Bazilikával, a Királyi Várral, a várossal, elutaznak Visegrádra és Budapestre, hiszen a diákprogramok egyik célja az is, hogy a gyerekek megismerjék a másik ország tájait, nyelvét, kultúráját és egy kicsit a hétköznapi életét is. A testvérvárosból érkezett ifjú zenészek esztergomi vendéglátásának költségeit Esztergom önkormányzata támogatta.

A közös próbahét – és természetesen az ezt megelőző hónapok szorgalmas próbáinak – eredményét 2018. május 26-án 19:00 órakor az Esztergomi Bazilikában adják elő. Az esztergomi Balassa Bálint Vegyeskar és az Ars Musica Kamarakórus közreműködésével felhangzik Haydn: Missa in tempore belli című műve, amelyet a szerző Esterházy Miklós kismartoni birtokán írt 1796-ban, valamint Gade, dán zeneszerző: Holbergiana című zenekari szvitje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT