Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 24. 06:05, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Fotók: Romanek Etelka facebook

Babits Mihállyal ünnepelte Esztergom a magyar kultúra napját

Babits Mihállyal ünnepelte Esztergom a magyar kultúra napját

Babits Mihály esztergomi vonatkozású alkotásaiból összegyűjtött könyv immár második kiadásával ünnepelte Esztergom a magyar kultúra napját.

Színházi- és könyvbemutatóval ünnepelte január 22-én a vár nagytermében Esztergom azt, hogy Kölcsey Ferenc 195 éve e napon fejezte be a Himnuszt. A magyar kultúra napját Esztergom Babits Mihály esztergomi vonatkozású alkotásaiból összegyűjtött könyv második kiadásával ünnepelte.

Romanek Etelka polgármester ünnepi beszédében Babits művészetére, életére emlékezve egyebek között arról szólt, hogy a költő olyan szellemóriás volt, aki Esztergom sorsát átérezve a következő ezredév alapjait rakta le itt munkásságával.
Majd Babitsot idézte „Író vagyok, a szellem embere. Az én szolgálatom: megőrizni nemzetem legtisztább erkölcsi hagyományait, s nem engedni, hogy az igazság szelleme elavuljon.”

A köszöntő után láthatta a publikum Babits Mihály Jónás könyve című verses művének új, színpadi változatát. A próféta magányossága című monodrámában Ács Tamás, a soproni Petőfi Színház színésze adta elő az Ószövetség legkülöncebb prófétájának és a bűnből megtérő Ninive város történetét.

Az emlékezetes előadást követően Sipos Lajos professzor és Téglás János tanár, Babits-kutató tudományos elemzéssel és szakmai magyarázattal méltatta a „…kinyúlhat égig a lélek…” című Babits Mihály antológia második kiadását.

G. Tóth Franciska, a kötet szerkesztője betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, de a könyvről szóló összefoglalóját Horányi László, az est műsorvezetője tolmácsolta a jelenlévőknek.

A könyv második kiadása megvásárolható a Babits Könyvesboltban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.