Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 27. 08:08, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Európa-díjas lett az esztergomi régész-tanszékvezető

Európa-díjas lett az esztergomi régész-tanszékvezető

Kozma Imrével együtt Major Balázs kapta az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat.

Az idei ötven díjazottat június 1-én választotta ki a Sylvie Guillaume (S&D, francia) EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.



Major Balázs, esztergomi Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, melynek feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző keresztes lovag várának feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amelyik nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

Kozma Imre római katolikus pap, irgalmas-rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. 1989-es megalapítása óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel, 7 regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét. Kozma Imre atya 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, 1999-ben rendi fogadalmat tett majd a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Kozma Imrét Hölvényi György európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra.



A díjazottak a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.