Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. November 16. 05:03, péntek | Helyi
Forrás: Forrás: BM OKF

Évente átlagosan 150 lakásban keletkezik tűz térségünkben

Évente átlagosan 150 lakásban keletkezik tűz térségünkben

A Ne gyújtsa, gyűjtse! kampány keretében november 13-án, a megye több településéhez hasonlóan Esztergomban is füstérzékelőket adtak át lakossági célra a katasztrófavédők.

A katasztrófavédelem által kezdeményezett projekt lényege, hogy ne égessük el a hulladékot, hanem azt, amennyiben szelektíven gyűjtöttük, a megfelelő kukába tegyük. Emellett tartsuk be a fűtés, tüzelés szabályait is, és rendszeresen ellenőriztessük kéményünket.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. idén közös kampányt indított „Ne gyújtsa, gyűjtse!” néven. A két szervezet kapcsolódási pontját elsősorban a tűzesetek megelőzése, a szabálytalan égetési tevékenységek megakadályozása jelenti. A program célja a szelektív hulladékgyűjtés mellett a tűzmegelőzés és a környezetvédelem társadalmi ismertségének az erősítése a lakosság körében.
Komárom-Esztergom megyében évente átlagosan 150 lakásban keletkezik tűz, többségük valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység végzése közben, mint például fűtés, sütés-főzés és dohányzás. A cél, hogy a szabályok betartásával, öngondoskodással és tudatos szelektív hulladékgyűjtéssel ezeket a tűzeseteket, a sérüléseket és az anyagi károkat megelőzzük.

A hulladék elégetése – a környezetre, egészségre gyakorolt károkon túl – jelentős anyagi károkat, sérülést, halált is okozhat, amennyiben a tüzet nem sikerül kontroll alatt tartani. A programban felhívják a figyelmet, hogy a hulladék eltávolítása történjen szelektív, környezettudatos módon. A szakmai programot alapvetően erre a gondolatra alapozzák. A mottó: „Ne égesd el, gyűjtsd szelektíven!”

A szakmai program másik részében felhívják az állampolgárok figyelmét a megfelelő fűtés, tüzelés szabályaira, a kémények rendszeres ellenőrzésének, tisztításának fontosságára, kiemelve, hogy a háztartásban keletkező hulladék égetése tilos, és hogyan tudják a hulladékot szelektív gyűjtéssel eltakarítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT