Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Január 27. 07:37, szerda | Helyi
Forrás: (x)

Ezek a legnépszerűbb idegen nyelvek Magyarországon

Ezek a legnépszerűbb idegen nyelvek Magyarországon

Hogy mi egy adott ország közkedvelt idegen nyelve, több minden befolyásolhatja.

Egyik meghatározó jellemzője, az országban lévő nemzetiségek alakulása, a szomszédos országok nyelve, a kereskedelmi kapcsolatok alakulása, illetve a kor trendje.

Az USA déli részén például az angol nyelv mellett a második legfontosabb nyelv a spanyol, mivel sok a spanyol anyanyelvű lakta település, itt a hivatalos levelek nemcsak angolul, hanem spanyolul is íródnak. Ha valakinek Amerikában van kedve élni, és tud spanyolul is, annak könnyű lesz a dolga.

Nézzük meg itthon, melyek azok a nyelvek, amiket mi magyarok szívesen tanulunk.
Az elsők között szerepel a német, és az angol, mint világnyelv. Talán nem meglepő, hogy hazánkban a német nyelv meghatározó szerepet tölt be, hisz csak tekintsünk vissza történelmünkhöz, Németországgal, illetve Ausztriával folyamatos politikai, gazdasági kapcsoltban álltunk, állunk mai napig. A német lakosság hazánkban több mint 200.000 főre tehető.

Az angol nyelv elsősorban a rendszerváltás után vált népszerűvé, mikor megnyíltak az utak nyugat felé. Beáramoltak a nyugati termékek, és megindult kereskedelem, ami magával hozta az igényt az angol nyelv elsajátítására. Mai napig az angol nyelv az, amivel a hétköznapokban is találkozhatunk, mint például a közösségi médiában is, vagy egy termék vásárlásakor a termék leírásánál, vagy a mai okostelefonok használata közben. Rengeteg olyan szó van ami az angolszász országokból származik, naponta használjuk, de a jelentésévél nem biztos, hogy tisztában vagyunk. Ilyenek a boomer, a like, a noob, a bro vagy éppen a hype. A hype eredeti jelentése például nyom, de ma már inkább a felhajtás szót értjük alatta mi is.
A másik igen fontos nyelv a határok mentén, a szomszédos országok nyelvei. Ilyen például a déli határ mentén a horvát nyelv, mely gazdasági, turisztikai szempontból lehet hasznos. Északon a Szlovák, de akár a Lengyel és Cseh nyelv is. Keleten a Román vagy Ukrán nyelvet érdemes elsajátítani.

Az Európai Unióba való belépésünk is meghatározza, hogy milyen nyelvet fogunk elsajátítani. A Német mellet az Unóban a Francia nyelv az elsők között szerepel. Brüsszelben van a NATO és az EU székhelye, itt a franciát beszélik.
Az orosz nyelv sem elfeledett, hisz gazdasági, és turisztikai szempontokból, igen hasznos lehet. Egy hotelben, vagy szállodában akár recepciósként dolgozó, vagy felszolgáló, ha orosz nyelvtudása van, jó esélyekkel pályázhat egyes pozíciókra.
Ezen nyelveken kívül népszerűek időnként más távolabbi országok nyelvei, mint például a japán, vagy a kínai nyelv, ami nehézségéhez képest sokan választják. Ha valaki Japánul megtanul, lehetősége van olyan munkahelyek betöltésére, ahol esetleg jóval magasabb fizetés jár, mivel kevesen választják ezt idegen nyelvül. Ezen kívül az Arab közkedvelt, akár mert keleten képzelik el jövőjüket, akár gondoljunk itt Dubaira, ahol a gazdaság egyre növekszik. Az Olasz nyelv szintén divatos, hisz nincs is tőlünk olyan messze, érdekes nyelv, és jól jöhet más országokban is.

Bármelyik nyelvet is válasszuk, megismerjük közben az adott ország kultúráját, kinyitunk más emberek felé, sikerélményként hathat ránk, önbizalmunkat növelheti, több lehetőséget kínálhat munkánk során, ha más országba utazunk, jól jöhet egy eligazítás során, barátokat szerezhetünk az adott országból, és sorolhatnánk az előnyöket.

Címkék: idegen nyelv, nyelv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.