Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Március 29. 05:02, szerda | Helyi
Forrás: Duna Múzeum

Ezrek vettek részt a Duna Múzeum Víz világnapi vetélkedőjén és programjain

Ezrek vettek részt a Duna Múzeum Víz világnapi vetélkedőjén és programjain

Több mint ezren vettek részt a Víz világnapja alkalmából a Duna Múzeum által rendezett országos vetélkedőn és pályázatokon. A múzeum által idén is elindított vizvilagnap.hu oldalra több mint 12 ezren regisztráltak.

Március 23-án Győrben zajlott le az a hagyományos díjátadó ünnepség, mely minden évben a Duna Múzeum által szervezett országos internetes vetélkedőt zárja le. A Víz világnapja alkalmából a múzeum munkatársai által összeállított kvízeken és akciópályázatokon keresztül rengeteg diák vett részt vetélkedőinken. A díjátadón Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár mondott beszédet, majd a díjak átadásában is részt vett.

Múlt pénteken több száz esztergomi és környékbeli iskolás, az azt követő hétfőn pedig a környék szinte minden óvodása részt vett a múzeum udvarán és termeiben megrendezett, az idei Víz világnap szlogenjének megfelelő témájú, játékos vetélkedőkön. A program keretében idén bemutatkozott az Afrikáért Alapítvány, a legkisebbeket pedig – többek között – a Csillangó Meseműhely szórakoztatta. Emellett a gyerekek megismerkedhettek a különböző korok szennyvíz elvezető eszközeivel, tanulhattak „csatorna illemtant”, hogy ők már olyan generációként élhessék mindennapjaikat, akik tisztában vannak a víz és az élet közvetlen és nélkülözhetetlen kapcsolatával.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Duna Múzeum idén is elindította a www.vizvilagnap.hu internetes oldalt. Az oldalon regisztráló versenyzők egyénileg és csapatban is indulhattak; egy beugró feladat után három héten keresztül vehettek részt a játékban. Minden héten új feladatsor, újabb és újabb kihívások, kalandok várták őket. A csapatok a közös munka során együtt tapasztalták meg a tudás, a felfedezés örömét, a versenyzés izgalmát. A vetélkedő feladványainak megfejtése, a kérdések megválaszolása előhívta az iskolában tanultakat, a korábban még kevésbé érdekesnek vagy hasznosnak tűnő tudás új értelmet, más hangsúlyokat kapott. A helyes megoldások megtalálása sokszor hosszas, éjszakába nyúló kutatómunkával járt, de ezen „kutatások” során kerültek a versenyzők közelebb a Víz Világnapja valódi üzenetéhez; a víz közös kincsünk, saját életünk és a földi élet alapja, közös felelősségünk vigyázni rá és takarékoskodni vele. A vizvilagnap.hu weboldal idén összesen több mint 12.000 regisztrált felhasználót rögzített mintegy két hónap alatt, és ami külön öröm, az országhatáron túli magyar anyanyelvű településekről is sok regisztráció érkezett. Így voltak jelentkezők a Felvidékről, Kárpátaljáról, és Erdélyből egyaránt. A különböző pályázatokra és internetes vetélkedőre idén több mint ezren adtak be kreatív és ötletes anyagokat.

Gratulálunk mindazoknak, akik már felismerték a víz valódi szerepét az élet körforgásában. Köszönet illeti azokat a pedagógusokat és szülőket, akik a gyerekek figyelmét évről évre ráirányítják a környezetvédelem és a vízzel való gazdálkodás kérdéseire, és akik segítik diákjaikat a vetélkedő feladatainak sikeres teljesítése során, bátorítják, lelkesítik őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT