Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Január 24. 04:19, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Henger István kapta idén az Esztergom Sportjáért Életműdíjat

Henger István kapta idén az Esztergom Sportjáért Életműdíjat

Henger István vehette át idén azt az Esztergom Sportjáért járó életműdíjat szombaton a Rugby Club Hotelben tartott Városi Sportbálon.

Henger István, kézilabda sportvezető már több mint ötven éve tesz a város sportjáért.

A díjat évente egy sportember nyerheti el. A díjat 2012-ben civil kezdeményezésre alapította 15 esztergomi sportegyesület, így múlt szombaton Henger István volt a hetedik, aki a jótékonysági sportbállal egybekötött rendezvényen átvehette a kitüntetést. A rendezvényt az Esztergomi Vitézek RAFC-RCH székházában zajlott le, ahol a díjat Erős Gábor a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke adta át.

Korábbi cikk:

Újra a szurkolók kedvencévé válik a kézilabda Esztergomban

Henger István sportönéletrajz

Már az általános iskolás éveiben kiderült kivételes képessége az atlétikai sportág iránt. Az iskolai házi versenyek után a megyei, majd az országos diák versenyeken elért kiváló eredményeivel a legjobbak között végzett.

A középiskolás éveiben a Dorogi Bányász Atlétikai Szakosztályában folytatta a versenyzést, ahol edzője Maróti József testnevelő tanár volt. A dorogi szakosztály meghívására a fővárosi atlétikai egyesületek (FTC, VASAS, HONVÉD, MTK) vettek részt, melyen Henger István 100 méteres síkfutásban az első helyezést érte el. A verseny után a Budapesti Honvéd edzője felkérte, hogy a pályafutását a fővárosi egyesületben folytassa. Elfogadva a meghívást, Budapestre költözött. Azonban itt csak egy fél szezont töltött, mivel családi okok miatt visszatért Esztergomba.

Kiegészítő spotágként az Esztergomi Evezős Szakosztály színeiben versenyzett.
Esztergomban, baráti csábításra, áttért a kézilabda sportágra. A megyei bajnokságban szereplő LMIM VASAS Kézilabda Szakosztályába igazolt. Sajnos a szakosztály megszűnt, ezért a Dorogi Bányász NB-II. Kézilabda Szakosztályhoz igazolt ezután. Egy felkészülési torna alkalmából, melyen részt vett a Tatabányai Bányász NB-I. felnőtt férfi kézilabda csapata is, megkereste a Bányász edzője, és lehetőséget kínált a csapatban való versenyzésre. Élve a lehetőséggel a felkészülést a következő bajnokságra már Tatabányán kezdte. Sajnos a beilleszkedése a honvágya miatt nem sikerült. Innen is visszatért Esztergomba.

Visszatérése után elvégezte a sportszervezői tanfolyamot és letette a kézilabda játékvezetői vizsgát is.

Végigjárva a kötelező osztályokat, eljutott az NB-I-es játékvezetői szintig.
Mivel a megyében nem indult felnőtt férfi kézilabda bajnokság, ezért megkeresve a régi sporttársakat, iskolákat, üzemeket, sikerült egy háziversenyt létrehozni, mely során végül is hét csapat nevezett.

Ezzel párhuzamosan a spotágat szerető korábbi sporttársakkal (Henger István, Éber István, Hégli Elemér) megalakították a női Esztergomi Kézilabda Spotegyesületet (EKSE).

A csapat serdülőkorú női játékosokkal indult, azonban a játékosok kiváló képességei miatt, benevezték a megyei bajnokságba, azt az első évben meg is nyerték. Ettől kezdve gyorsvonati sebességgel jutottak fel az NB-II., NB-I/B, majd az NB-I-be.
Az NB-I bajnokságot már Laurencz László mesteredző vezetésével kezdték, mely során a csapat a tabella negyedik helyén végzett.

A csapat szinte a csúcsról kénytelen volt visszalépni a támogatottság hiánya miatt, ugyanis az akkori városvezetés, amellyel az EKSE-nek együttműködési szerződése volt, amelyben az Önkormányzat 75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, nem állt a csapat mellé. Ez nagy trauma volt a sportágat szerető szurkolóknak is.
Pár év kihagyás után a város spotéletét szívén viselő sportember – Neuzer András – újraélesztette a kézilabda spotágat, az Esztergomi Vitézek RAFC keretein belül.
Jelenleg a városban két év kemény munkája után (összesen 150 fő sportoló versenyez), felnőtt női NB-II., férfi megyei, U13 leány, női ifi, U12 fiú, U14 fiú és fiú serdülő csapat működik.

A csapatok szakmai irányításával az elnökség Henger Istvánt bízta meg.
A több évtizedes sportmunkájának elismeréseként az esztergomi sportegyesületek kuratóriuma: januárban Esztergom Sportjáért Életműdíjjal tüntette ki Henger Istvánt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT