Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Július 28. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Jövő őszre megújul a vasútállomás és elkészül az új buszvég

Jövő őszre megújul a vasútállomás és elkészül az új buszvég

Megújul a vasútállomás épülete és az előtte lévő tér is, valamint egy 12 beállós buszpályaudvar is épül mellette. A tervek szerint a beruházás átadásának céldátuma 2017 ősze.

Az esztergomi vasútvonal villamosításának keretében Esztergomban a felvételi épület és az állomás előtti tér felújítása mellett egy 12 állásos buszpályaudvar épül, a vasútállomás közelében 2 körforgalom és 3 jelzőlámpás csomópont létesül, megvalósul a peronok és vágányhálózat teljeskörű átépítése, új perontetők, új biztosítóberendezési üzemi épület, új Volán forgalmi épület lesz, továbbá tehervonati fogadóvágányok épülnek és átépítik az iparvágány kiágazást is – hangzott el szerdán az esztergomi vasútállomáson, a vonal villamosításának megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen.

A felújított esztergomi állomásépület átadásának céldátuma 2017 ősze, a teljes vonalat érintő villamosítás befejezésének várható határideje 2018 ősze. A villamosítás, az ütemes menetrend és a korszerű FLIRT motorvonatok forgalomba állításával várhatóan további 10 perccel csökkenhet a szakaszon a menetidő.

Romanek Etelka polgármester az eseményen elmondta: az immár 120 éves Esztergom-Budapest közötti vonal a térség számára biztosítja, hogy szervesen kapcsolódjon a fővároshoz, mind a személy- mind pedig a teherszállítást illetően, és az ismert nehézségekkel küzdő közúti közlekedéssel szemben alternatívát kínáljon. A rendszerváltást követően az elmúlt rendszerben tudatosan háttérbe szorított, a hatalom által fojtogatott Esztergom gyors fejlődésnek indult, melynek motorja a Magyar Suzuki Zrt., az ipari park cégei valamint a turizmus. Ennek következtében a korábbinál is sürgetőbbé vált a közlekedési útvonalak fejlesztése, ezekre azonban mostanáig várni kellett.

Esztergom polgármester hozzátette: az első polgári kormány idején elkészült a Mária Valéria híd, amely összeköttetést teremtett a Felvidékkel, és hosszú évtizedek után megszüntette Esztergom elszigeteltségét. Most pedig végre megvalósulhat a térség régi, és vitathatatlanul jogos vágya: egyrészt az autópálya hálózathoz történő közvetlen csatlakozás, másrészt pedig a teljes egészében felújított, és a kezdődő fejlesztés jóvoltából villamosított vasútvonal kiépítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.