Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. November 24. 19:07, kedd | Helyi
Forrás: (x)

Környezettudatos fűtési lehetőségek a 21. században

Környezettudatos fűtési lehetőségek a 21. században

Napjainkban sokan kikérjük magunknak a fejlődés tényét, azonban ez nem jelenti azt, hogy az élet minden területén alkalmazzuk.

Ha például a fűtési szokásainkat vizsgáljuk meg, akkor hamar rájövünk, hogy bizony a gázkazán már elavult, és sokkal gazdaságosabb lehetőségeink is vannak. Természetes egy régi épület fűtési rendszerét nem kell egyik napról a másikra teljesen kicserélnünk, de ha most építkezünk, akkor jó átgondolni pár lehetőséget.

Geotermikus fűtés

Ilyen lehet a geotermikus fűtés. Ehhez a földben tárolt hőenergiát fogjuk hasznosítani egy hőszivattyú segítségével. Igaz, hogy a levegőből is ki tudja nyerni a meleget, azonban amikor geotermikus megoldásról beszélünk, akkor mindig a talaj vagy a talajvíz hőjére kell gondolnunk.

Magas hatékonysága népszerűvé teszi, amit a COP érték bizonyít. Ez a szám azt mutatja meg, hogy 1kWH áram felhasználása mennyi hőenergiát állít elő. Miközben a hagyományos gázkazánoknál ez a szám 1, addig a geotermikus fűtésnél ez 2 és 5 között mozog.

Előnyök és hátrányok

Okkal nevezhetjük környezettudatos megoldásnak, ráadásul a földbe helyezett szivattyúk sem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot, egyedül a bolygó hőjét hasznosítja. Ráadásul nem kell a fagyoktól sem tartani, mivel a föld felső rétege általában 7-18 fokos marad, hála a napsugárzásnak.

Természetes meg kell említeni ennek a módszernek a hátrányait is, mivel a kiépítési költsége lényegesen magas, csak hosszú évek múlva térül meg, emellett évenkénti költségekkel is kell számolnunk.

Fűtés klímával

Létezik egy másik lehetőség, ami az utóbbi években lett igazán felkapott, ez pedig a klímával való fűtés. A klíma árak beszereléssel együtt sem előzik meg a geotermikus módszert, így sokkal több ember tudja alkalmazni. A hagyományos berendezések bár tartalmaznak fűtés funkciót, mégsem lesznek alkalmasak a téli hónapok alatt. Akkor melyikre gondolunk?

Ma már választhatunk hőszivattyús légkondit, amit csak a működéshez használ áramot, az elérni kívánt hőmérsékletet a levegő cseppfolyósításával és gáz halmazállapotúvá történő alakításával éri el. Ezek a kémia folyamatok mindig nagy energiafelszabadulással járnak, így a COP érték 4 és 6 között mozog.

Klíma beszereléssel akár 10-15%-ot is megtakaríthatunk, ami csúnyán maga mögé utasítja a hagyományos gázkazánokat. Persze, itt is igaz, hogy egy régen kiépített rendszert már nem éri meg bolygatni, de ha lehetőségünk van a cserére, akkor ne habozzunk. Gondoljunk csak arra az előnyére, hogy nemcsak télen tudjuk a lakást melegen tartani, hanem nyáron ugyanúgy használhatjuk. Vannak olyan évek, amikor a kánikula elviselhetetlen, ilyenkor biztosan az egész család a mi lakásunkban fogja átvészelni a kánikulát.

Érdemes megjegyezni, hogy a fűtésre alkalmas klímát leginkább -15 fok felett gazdaságosak, ez alatt drasztikusan romlik a teljesítményük. Ilyenkor vált a 6-os COP érték 2-re. Persze, ez nem jelenti azt, hogy -15 alatt nem fogunk tudni fűteni többet. Szerencsére hazánkban ritkán esik ekkorát a hőmérők higanyszála, de ha biztosra akarunk menni, akkor vannak -25 fokban is gazdaságos modellek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.