Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 23. 13:29, kedd | Helyi

Lengyel, magyar két jó barát

Lengyel, magyar két jó barát

2007. óta március 23. a Lengyel-magyar barátság napja. Az ünnep kifejezi a két nép szoros barátságát, szolidaritását, közel ezeréves, sok ponton kapcsolódó közös múltját.

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án döntött úgy, hogy a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára, együttműködésére tekintettel, március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánítja.

Esztergomban is kiemelt jelentőséggel bír az ünnep, hiszen Magyarország első fővárosának, Lengyelország első fővárosa Gniezno a testvérvárosa. A két város épp a sok ponton érintkező, egészen Szent István király koráig visszanyúló közös múlt miatt vette fel a kapcsolatot és írta alá a testvérvárosi szerződést.

994--995-ben téríteni érkezett Magyarországra Szent Adalbert ,aki itt tartózkodása alatt keresztelte meg, a történészek szerint inkább megbérmálta Szent István királyt Máig is ő az esztergomi egyházmegye védőszentje. Holtteste a róla elnevezett gnieznoi székesegyházban nyugszik. A mostani Bazilika helyén álló főszékesegyházat, melyet István alapított, szintén Adalbertről nevezték el. IV. Béla, Árpád-házi király lánya volt Szent Kinga, aki Esztergomban született,majd V. Boleszláv fejedelemhez ment feleségül, ma Lengyelország és Litvánia védőszentje. Testvére Boldog Jolán a gnieznoi fejedelemhez, Jámbor Boleszlávhoz ment férjhez. Sírja Gnieznoban van, a férje által alapított kolostorban.

Az esztergomi Erzsébet-parkban található a Sobieski emlékmű, melyet Esztergom visszavételének 250. évfordulójára állított 1933-ban a Mickiewicz Társaság, annak emlékére, hogy 1683. október 7-9. között a Párkányi csatában a Habsburg haderők III. Sobieski János lengyel király seregével egyesülve győzelmet arattak a török felett.

A csatában mintegy 8 ezer török maradt a csatatéren, vagy veszett a Dunába. A vesztes török had Esztergomba vonult vissza. A győzelem lendületében a Habsburg-lengyel seregek ostrom alá vették Esztergomot. A vár parancsnoka, Ibrahim pasa rövid alku után feladta a várat, és 1683. október 28-ával Esztergom 140 éves török megszállása véget ért.A diadal azért is jelentős volt, mert a török haderő olyannyira megroppant, hogy Magyarország teljes északi részéről sikerült őket kiszorítani.

A második Világháborúban Esztergom-Kertvárosban volt egy lengyel menekülttábor is, bár ennek mára már csak kevés nyoma maradt.

Városunkban több lengyel származású polgár él, működik Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyar-Lengyel Baráti Társaság is.

Utóbbi tagjai arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy az eddigi, helyi viszonylatban is jelentős megemlékezésre nem kerülhet sor, emiatt csak virtuálisan teszik azt meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT