Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Június 22. 09:23, csütörtök | Helyi
Forrás: mti

Régészet, zseblámpás kaland, irodalmi gasztroprogram Esztergomban a Múzeumok éjszakáján

Régészet, zseblámpás kaland, irodalmi gasztroprogram Esztergomban a Múzeumok éjszakáján

Esztergomban a feltárás alatt álló Szent István-kori templom kutatásának eredményeit is bemutatják és Babits Mihály ebédlőasztalánál is vendégül látják szombaton a Múzeumok éjszakájának résztvevőit.

Az államalapítás korában épült, ma részben a vasúti sínek alatt fekvő templom feltárását a vasútállomás átépítése tette lehetővé. A templom tornyainak helyén és temetőjében Tari Edit ásatásvezető régész tart vezetést a Múzeumok éjszakáján.

A Babits Mihály Emlékházban ínyencségek is várják Babitsék konyhájából a látogatókat, akik a villa ebédlőjében fogyaszthatják el a költő kedvenc süteményeit. Az érdeklődők a Nyugat Mesék című tévéműsor Nyugat gyomra című adását is láthatják, amelyből izgalmas titkokat lehet megtudni költő- és íróóriásaink étkezési szokásairól, arról, hogy melyik kávéházba jártak, mit ettek és ittak ott, és mi volt a kedvenc ételük.

A főszékesegyház különleges esti fényekben mutatja meg liturgikus tereit, a panorámatermet és a kupolakilátót. Ezen az éjszakán a látogatók elől elzárt káptalani termekbe is be lehet tekinteni.

A Vármúzeumban zseblámpás éjjeli túrát tartanak: a kései látogatókat a reneszánsz udvar muzsikája kíséri a Strigonium Consort Régizenei Együttes előadásában.

A Duna Múzeumban, ahol sanzonkert és Edit Piaf-dalok is várják a közönséget, különleges nyomozás részesei lehetnek a látogatók: egy ellopott műtárgy nyomába eredhetnek a kiállítótérben a logika és intuíciójuk segítségével.

A Művelődés házában a Musical Akadémia növendékei adnak műsort, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész hallgatóinak fotóiból nyílik kiállítás. Este kilenckor a Sörgyári capriccio alapján készült, Nyiratkozások című monodráma várja a közönséget.

A Párkányi Városi Múzeum az anyagias világ kihívásaira válaszolva Az erszénytől a bankautomatáig címmel a pénz történetét mutatja be és régi párkányi képeslapokat állít ki. A két város múzeumai között városnéző kisbusz szállítja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT