Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Október 01. 06:58, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - illusztráció: mti

Több százezer forintot csalt ki hajóalkatrészek ürügyén

Több százezer forintot csalt ki hajóalkatrészek ürügyén

Csalás miatt emelt vádat az Esztergomi Járási Ügyészség. Több százezer forintit kicsalva, egy lábatlani férfit vert át egy csalót.

A vádirat szerint a lábatlani sértett és a halásztelki vádlott egy zárt közösségi internetes oldalon ismerték meg egymást, hajó alkatrészek beszerzéséről állapodtak meg. A vádlott 2019. március 14-én az alkatrészekre vonatkozóan árajánlatot küldött a sértettnek, majd másnap személyesen is megjelent nála Lábatlanon – közölte az ügyészség.

Kifejtve, hogy a vádlottnak nem állt szándékában az alkatrészek beszerzése, ezzel csupán megtévesztette a sértettet. Ekkor az alkatrészek előlegeként a sértett 40 ezer forint készpénzt adott át a vádlottnak, majd 2019. március 19-én 200 ezer forintot, 2019. április 5-én további 100 ezer forintot utalt át a vádlott bankszámlájára, illetve további 100 ezer forint készpénzt adott át a vádlottnak Budapesten.
Az előlegek átadását követően a vádlott azzal a valótlan ürüggyel, hogy a már megrendelt árut kifizette, azonban annak teljes vételárához további 100 ezer forintra van szüksége, amelyet magánéleti nehézségei miatt nem tud megelőlegezni, újabb 100 ezer forintot kért a sértettől, amelyet a sértett szintén Budapesten adott át neki a sértett.

A vádlott 2019. május 3. körül jetski megvásárlása ürügyén 120 ezer forintot kért kölcsön a sértettől, majd azzal hitegette, hogy a pénzt visszafizeti, és egy 100 ezer forint értékű hajócsavart is ajándékoz neki. A vádlott ezen valótlan állítása és ígéretei miatt tévedésben lévő sértett a vádlott által kért 120 ezer forintot átadta a vádlottnak Budapesten.

A fenti összegek átvételét követően a vádlott először azt állította a sértettnek, hogy megsérült, kórházba került, ezért az alkatrészek beszerzéséhez további időre van szüksége, majd arra hivatkozott, hogy késedelmesen rendelte meg az árut, illetve inkasszót bocsátottak ki a számlájára, de néhány napon belül mindent hiánytalanul beszerez.

A vádlott valójában semmilyen intézkedést nem tett a hajó alkatrészek beszerzése iránt, ez eredetileg sem állt szándékában. A vádlottnak a cselekmény elkövetésének idején nem volt megélhetést biztosító jövedelme, a sértettől jogtalanul megszerzett pénzt a saját megélhetésére fordította.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, valamint kötelezze a sértettnek okozott 660 ezer forint kár megfizetésére – tette hozzá a vádhatóság.

Korábbi cikkek:

Embercsempész bűnbanda tagjait ítélték el Esztergomban

Ittas vezetésért börtönre ítélhetik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT