Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Július 26. 13:02, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Újabb gyönyörű virágkocsik indulnak Esztergomból a Debreceni Virágkarneválra

Újabb gyönyörű virágkocsik indulnak Esztergomból a Debreceni Virágkarneválra

A már tavaly is látott Szent Korona Virágkocsi mellett egy új Esztergom-Debrecen Virágkocsi is látható lesz augusztus 14-tól 16-ig a Bazilika mellett Nagyboldogasszony Ünnepén.

„A napba öltözött asszony” – ez lesz a neve a két város idei közös virágkompozíciójának. A csíksomlyói búcsú legendáriuma jelentős részben a – székely elnevezés szerint – „Babba Mária a Napba öltözött Boldogasszony” kegyszoborhoz kötődik. A közös virágkocsihoz az ihletet a Biblia Jelenések könyvének 12. fejezetéből merítette az ötletgazda művész.

A Szentírás a szülés előtt álló, egyetemes jót szimbolizáló Nagyboldogasszony és a gonoszt megtestesítő sárkány küzdelmét mutatja be. A Megváltót világra hozza Mária, a sárkány pedig legyőzetik, a virágkocsi ilyen értelemben az abszolút jó diadalát hirdeti – számolt be minderről a Városháza közleményében.

Fotókon a Szent Korona Virágkocsi

Augusztus 15-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrál 10 óra 30 perctől szentmisét a Bazilikában a virágkocsik bemutatójának keretében.
Emellett a Várszínház augusztus 15-én, 21 órától ingyenes kulturális programot szervez a kiállított virágkocsik mellett „Magyarok fénye, Ország reménye... Szent Korona Éve – Nagyboldogasszony Ünnepe – Mária Mennybemenetelének Napja címmel. Az Énekes imádságokban közreműködnek: Pitti Katalin, Pálmai Árpád, Hegedűs Valér és az esztergomi plébániák közösségei és zenei együttesei.

Augusztus 17-én „Nagyboldogasszony Ünnepe” a Széchenyi téren folytatódik, ahol egebek mellett a Városháza nagytermében a Himnusz „1110 esztendő tölgybe vésve” című 5 méter széles, faragott táblakép bemutatóját tartják 16 óra 45 perctől.

Mindezeket követően augusztus 19-én az ünnepi tűzijáték 21 órakor kezdődik. Aláfestő zene kíséretében a Duna közepéről lövik fel 15 percen keresztül a fénytüzeket. A zenét az Erzsébet parkban és a Várhegyen is lehet majd hallani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.