Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 15. 09:53, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Úzgin Űver koncertre hív a Kaleidoszkóp Ház

Úzgin Űver koncertre hív a Kaleidoszkóp Ház

November 23-án, szombaton 21 órakor Úzgin Űver koncertre várja a közönséget a Kaleidoszkóp Ház.

Zenéjüket általában a világzenei stílus meglehetősen pongyola köntösébe szokták bujtatni, holott e műfajon belül is igen egyedinek mondható. Nem alkalmazható zenéjükre a „népzene” kategória sem. Zenéjük nem a hagyományos népzene, de annak autentikus dallam- és ritmusvilágából merít egy sajátságos zenei közegbe illesztve, melyben megtalálhatók a tradicionális és a modern kor hangszerei is. A zenéjük nehezen definiálható, a hazai világzenei stílust gyakorló együttesek egyikéhez sem hasonló. Nem a hagyományos receptet követik, ahol egy már létező tradicionális népzenét ültetnek át egy másfajta közegbe, nem beszélhetünk zenei „átiratokról” – olvasható a meghirdetett eseménynél.

A kiinduló pont mégis a hagyományos népzene, azok dallamai, ritmusai egy saját megfogalmazásban, mind a zenei jelleget, mind a hangzásvilágot beleértve egy sajátságos világot formáznak. A Kárpát-medencei és balkáni dallamok vegyülnek mongol, török, iráni, örmény, kínai és más ázsiai népek zenéinek jellegzetességeivel, s ezek keverednek modern zenei hangzásokkal, egészen a jazz, a progresszív rock, az ambient, a dub vagy a breakbeat elemeiig.

Zenéjük alapvetően instrumentális, az emberi hangok is „hangszerként” jelennek meg zenéjükben, úgy mint a doromb- vagy torok-ének.

Az albumok egyedi, sajátságos, egységes hangulattal rendelkeznek, mindegyikük egy szerkesztett, tudatos kompozíciót tükröz. A korai időszakban a progresszív rockzene, később pedig egyre inkább az elektronikus hangzás kerül előtérbe zenéjükben.

A belépés: 300 ft
A koncert létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, Hangfoglaló programja támogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT