Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 11. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

VI. Újszegedi Passiójáték az RTVE műsorán

VI. Újszegedi Passiójáték az RTVE műsorán

A Liget Társulat is csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz. Az idei passiójátékot - a szereplők és nézőink egészségének megóvása érdekében - felvételről sugározza a Régió Tv Esztergom.

A passiójáték húsvétvasárnap (04.12.) 12:00-kor ingyenesen megtekinthető a www.rtve.hu oldalon. A felvételt a csatorna aznap 20:00-kor, valamint húsvéthétfőn (04.13.) megismétli.

A Liget Társulat a szegedi passióhagyomány megteremtése céljából alakult meg 2015. tavaszán, és azóta a régió legnagyobb keresztény színtársulatává nőtte ki magát. A játszók javarészt civil foglalkozású felnőttek, valamint középiskolás diákok és egyetemi hallgatók. A társulat lelki vezetői dr. Thorday Attila újszegedi plébános és Keserű György piarista szerzetes. A társulat művészeti vezetője Kaj Ádám, az esztergomi Babits Mihály Színház igazgató-rendezője. A Liget Társulat minden évben más-más forma és szövegkönyv alapján jeleníti meg a nagyheti eseménysort.

VI. ÚJSZEGEDI PASSIÓJÁTÉK:
Keserű György SchP:
A FARIZEUS HALÁLA

SAUL - farizeus, a fogadó tulajdonosa: Olasz Csaba
IVÁN - farizeus, Saul titkára: Molnár Tamás
ÁBRIS - farizeus: Szendrényi Borbála
GEDE - farizeus: Nyúzó Eszter
JÁKÓ - farizeus: Szunyog Detti

VERONIKA - szolgáló Saul fogadójában: Noé Veronika
LUKA - idős zarándok: Bohus Gábor

MÁRIA - Jézus anyja: Tóth Judit
MÁRIA MAGDOLNA - Mária kísérője: Szunyog Icu
KLEOFÁS - Emmauszi tanítvány: Kiss Gergely
KÉFÁS - Péter apostol: Ótott Ferenc
CIRENEI SIMON - jeruzsálemi földműves: Lantos Csaba
JÁNOS - János apostol: Kohlmann Márta
SIMEON - koldus: Jászfalusi Péter

MALKUS - a templomőrség tagja, próbaidős a fogadóban: Sipos Márk
JOAKIM - a templomőrség tagja: Szunyog Máté
BENJAMIN - a templomőrség tagja: Ótott Ferenc

Házigazda: dr. Thorday Attila atya
Koreográfia: Nyúzó Eszter
Technika: Pár Zoltán
A felvétel rendezője: Balog Gellért
A rendező munkatársa: Bús Márta
Rendezte: Kaj Ádám

Egy jeruzsálemi fogadóban járunk, amit egy Saul nevű rabbijelölt vezet. A vendégház addigi nyugalmát és rendjét egy Názáretből érkező csoport zavarja meg. Keserű György atya drámája egyszerre passiójáték, és sokkal több is annál: Szent Pál megtérését írja meg a nagyheti eseménysorba ágyazva. Jézus Krisztus szenvedéstörténete habár a háttérben, a színfalak mögött zajlik, mi mégis nyomon követhetjük az eseményeket Mária és a tanítványok szűrűjén keresztül. Nézőként kicsit hasonlatosak vagyunk a vak Saulhoz. A fogadó falai az elején még eltakarják az emberiség legnagyobb drámáját, de jelenetről jelenetre - tükör által homályosan - fel-feldereng egy-egy epizód, mondat és arc a jól ismert történetből, amit a feltámadás kerekít egésszé. És akkor újra látunk mi is, akárcsak az új ember: Pál.

Az előadás külön érdekessége, hogy a fogadó és fogadóbéliek egy XIX. századbeli ortodox zsidó közösséget idéznek meg, ezzel is szimbolizálva a messiásvárás aktusát. Az előadást ennek jegyében klezmer dalok és táncok színesítik. A fogadó mögötti térben azonban három paraván fogja jelképezni a biblikus teret, ahol a fenti leírásban is megfogalmazott "tükör által homályosan" dramaturgia szerint föl-fölvillantjuk a korabeli Jeruzsálemet és a korhű kálváriát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT