Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

A Portugáliától korábban beszerzett, 17 gépből álló repülőrajjal és a Norvégia által tavaly ősszel átadott, Románia dél-keleti részén szolgálatot teljesítő harci repülőkkel együtt a román légierő F-16-osainak számra így húszra emelkedett.

A tárca közleménye szerint az F-16-os repülőgépek NATO-parancsnokság alatt fognak harci járőrszolgálatot teljesíteni a szövetséges légtérben, hozzájárulva Románia és a NATO biztonságához.

"Ezek a repülőgépek fontos szerepet játszanak védelmi képességünk erősítésében és bármely támadó szándék elrettentésében a NATO keleti szárnyán, ugyanakkor biztosítják az átmenetet a román légierő számára az 5. generációs korszakba" - idézte a közlemény Angel Tilvar román védelmi minisztert.

Románia másfél éve kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 használt, de harcképes F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg Románia áttér az ötödik generációs, F-35-ös harci repülőkre.

A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG-21-esekről az amerikai F-16-osokra. A kormány álláspontja szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légterének védelméhez.

Az átálláshoz szükséges pilótaképzés érdekében tavaly ősszel a dél-romániai Borcea támaszponton alakították ki az Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC). A Hollandia által rendelkezésre bocsátott repülőkön itt a gyártó Lockheed Martin oktatói nemcsak a román és NATO-szövetséges, hanem az ukrán hadsereg pilótáit is felkészítik arra, hogy a 4. generációs amerikai F-16-osokkal repüljenek.

Címkék: f-16, légierő, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése