Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 16. 18:42, csütörtök | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Kalcium-kloridos impregnálással kötnék meg a port egy esztergomi murvás utcában

 Kalcium-kloridos impregnálással kötnék meg a port egy esztergomi murvás utcában

Tegnap kísérleti jelleggel elvégezték a Beszédes Sándor utca Visegrádi út és Akácos utca közötti szakaszának kalcium-klorid (CaCl2) oldatos impregnálását.

Erről a város honlapján tájékoztatott az önkormányzat. Az út felületének ilyen módon történő kezelése hozzájárul a porzás csökkentéséhez, mivel nedvességmegkötő jellegéből adódóan az oldat megköti a környező levegő víztartalmát. Ennek hatására enyhén nedves réteget képez a homok- iszapszemcsék köré.

Mivel ez az oldat kevésbé párolog, mint a víz, így az út még akkor is nedves felületű marad, amikor nagyon hosszú ideig száraz és meleg az időjárás. A burkolatlan utaknál, erdei földutaknál, mezőgazdasági utakon és építkezések felvonuló útjain gyakran alkalmazott módszer a locsolókocsik helyett. Megfelelő módon karbantartja az utat, és még a teherbírását is tartósítja. A por megkötésével a felület a forgalomnak jobban ellenáll.- olvasható az esztergom.hu oldalon.

Azt írják továbbá, hogy a kalcium-klorid nem tévesztendő össze a natrium-kloriddal, a mára kizárólag közutakon alkalmazható útszóró sóval. Amíg a nátrium-klorid „só-virágzást” (szikesedést) okoz és károsítja a növényeket, addig a kalcium-klorid nem, sőt a kalcium szükséges ásványi anyag a növények számára, műtrágyaként is használatos. Az utakon eddig alkalmazott sózás nem csak a járművekre és az úttartozékokra volt ártalmas, hanem az élővizeket, az út menti növényzetet és a talajt is mérgezte, kimarta a vadállatok, háziállatok kutyák, macskák lábát. Ehhez képest CaCl2 sem a növényekre, sem az állatokra nincsen káros hatással, és a szükséges kijuttatási mennyiség is töredéke az útszóró sóhoz képest.

Az önkormányzat közleménye szerint, amennyiben az új módszer alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek lesznek, és az ott lakók, illetve az arra közlekedők visszajelzései is igazolják az impregnáláshoz fűzött reményeket úgy rövidesen folytatódhat az oldat kijuttatása a forgalmasabb útszakaszokon is.

Az InfoEsztergom ma megnézte, hogy valóban segít -e a kalcium-kloridos kezelés. A látottak egyelőre azt mitatják, hogy egy -egy autó elhaladása a mai napon gyakorlatilag nem járt porral.

Az őszi esőknek köszönhetően lassan az utca melletti kerítésekről, növényekről is eltűnhet az évek alatt rárakódott por.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT