Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. Október 11. 21:40, hétfő | Helyi

Két város és két ország ünnepelt ma Esztergomban

 Két város és két ország ünnepelt ma Esztergomban

Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák miniszterelnök együtt ünnepelték ma Esztergommal és Párkánnyal a Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulóját.

Elsőként Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket és az ünneplő sokaságot.

A polgármester szerint lehet, hogy jobb lenne most a Mária Valéria híd 126. születésnapját ünnepelni, de a kétszeri lerombolás és a számtalan történelmi viszontagság után nem lehetünk elégedetlenek és nagy öröm, hogy van okunk ezt a 20. évfordulót megünnepelni.

Beszédében kiemelte, hogy személyes emlékek is fűzik a két évtizeddel ezelőtti ünnepélyes átadáshoz. Elmondta, hogy tizenöt esztendős volt, épp csak kinyílt előtte a világ, mégis megérezte a történelmi pillanat komolyságát és emelkedettségét. Hernádi Ádám elmesélte, hogy környezetében nem egyszer szóba kerültek azok az emlékek, történetek, amikor még szabadon lehetett járni a hídon, és mennyire várták azt az emberek, hogy ezt újra meg lehessen tenni. A tizenöt éves fiú akkor még nem gondolta volna, hogy felnőttfejjel, polgármesterként ő lehet az, aki vendégül látja Szlovákia és Magyarország miniszterelnökeit és ünnepelni hívhatja a két város lakosságát és mindazokat, akik valamilyen módon részt vettek abban, hogy a híd 2001-ben, 57 csonkaság után újból felépülhessen, valódi kapocs lehessen.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az országaink közötti jó viszony Esztergom és Párkány között ennél jóval több.

Igazi baráti, vagy még inkább testvéri, hiszen a Duna két oldalán lévő két település akkor is szorosan kötődött egymáshoz, amikor a híd híján el voltak választva egymástól. Nem véletlenül lett a két város egymás testvérvárosa. Az igény arra, hogy fizikailag is össze legyünk kötve, mindkét oldalról hangsúlyosan jelentkezett és sok év, sok munkája gyümölcseként ma együtt ünnepelhetjük az immár 20. évfordulót.

Sikertörténet és két jó szomszéd története a Mária Valéria híd - jelentette ki Eduard Heger szlovák miniszterelnök.


Eduard Heger beszédében a két ország közötti jószomszédi kapcsolatok fontosságát méltatta. Rámutatott: a Mária Valéria híd 20 évvel ezelőtti átadása olyan sikertörténet, amely inspirációként hatott a két ország kapcsolatainak és együttműködésének fejlődésére, aminek köszönhetően számos közös - mindkét ország lakosságának érdekeit szolgáló - infrastrukturális fejlesztést sikerült megvalósítani.
Ez a történet két jó szomszéd története, igazi sikertörténet emelte ki Eduard Heger. A szlovák miniszerelnök azt is hozzátette, hogy mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a híd akkori átadása több volt, mint egy jelképes aktus, hiszen a két ország között azóta megélénkült a gazdasági együttműködés, sikerült számos további új hidat és más, gyümölcsöző infrastrukturális kapcsolatot létesíteni, köztük olyan "energetikai hidakat" is, amelyek növelték a régió energiabiztonságát is. A szlovák miniszterelnök nem az együttműködés ékes példájaként hozta fel, hogy a magyar állam a koronavírus járvány idején segítő kezet nyújtott a pandémia miatt súlyos egészségügyi ellátási gondokkal küzdő Szlovákiának.


Orbán Viktor azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy a közép-európai sorsközösségben élő népek között értelmetlen bármiféle ellenségeskedés, mert mindannyiunk túlélésének záloga a barátság és a szövetség.

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, a szlovákok és a magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak.

Orbán Viktor kifejtette, hogy aligha van két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a világot, mint a szlovák és a magyar. Az egyetlen dolog, amely ténylegesen elválaszt bennünket, a nyelv. Amíg nem kell egymás nyelvén megszólalni, addig minden rendben van, utána is, megoldunk mindent, de a nyelv bizonyos szinten korlátokat jelent. A miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy most nem hidat avatunk, hanem egy húsz évvel ezelőtti hídavatásra emlékezünk, de mégis sokkal többről van itt szó, mint egyszerű évfordulóról.
Elmondta, hogy a híd felépítése óta eltelt két évtized megtanított bennünket arra, hogy Magyarországnak és Szlovákiának kéz a kézben érdemes haladni. Mára kialakult egy jól funkcionáló közép-európai együttműködés, a V4-ek, amely erősebb, mint valaha.
A miniszterelnök szerint a Mária Valéria híd szimbólum maradt, ami azt üzeni, Európa jövője mi vagyunk, és nem hagyjuk, hogy a bennünket összekötő hidakat valaha is újra lerombolják.
A hivatalos beszédek előtt és közben ünnepi műsort láthatott a közönség, amelyen fellépett Varga Miklós, Roman Krško, a Tekovan Folklórcsoport és a Magyar Állami Népi Együttes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT