Városlista
2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2021. Április 23. 19:12, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Látogathatóvá válik Kolozsváron Mátyás király szülőháza

 Látogathatóvá válik Kolozsváron Mátyás király szülőháza

A mostani felújítás befejezése után látogathatóvá válik Mátyás király kolozsvári szülőháza, de egyelőre nem költözik ki belőle az ott működő művészeti egyetem.

A tervezett teljes felújítás után látogathatóvá válik Mátyás király szülőháza, de nem tárgyaltak arról, hogy a kincses város egyik legjelentősebb műemlékéből kiköltözzék a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem, és az épület teljes egészében múzeummá alakuljon.

Erről Cseke Attila romániai fejlesztési miniszter beszélt egy kolozsvári sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva. A miniszter az épületben tett csütörtöki látogatását követően bejelentette, hogy a tárca finanszírozza a Mátyás-szülőház teljes felújítását. Elkészítteti az épület restaurálási tervét, és megpályáztatja a felújítás kivitelezését is.


Cseke Attila elmondta: az egyetem vezetőivel folytatott beszélgetés során azt kérte, hogy a felújítás után az épület váljon látogathatóvá, és az épületben legyen egy emlékhely, egy kiállítás, mely a ház szülöttjére, Mátyás királyra emlékeztet.

Fotók: Wikipédia; Digitális Képarchívum

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.