Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 21. 11:42, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Túlnyomásos oxigénkamrát építenek az esztergomi kórházban

 Túlnyomásos oxigénkamrát építenek az esztergomi kórházban

Az ország első államilag finanszírozott, kórházon belül kialakított túlnyomásos oxigénkamrája az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban épül meg.

Lugosi Krisztina, az intézményoperatív igazgatója közölte: már megkezdődött a 650 millió forintos beruházás közbeszerzési eljárása, a fejlesztés teljes egészében állami forrásból valósul meg.
A csaknem 450 négyzetméter alapterületű új részleg a véradó és a belgyógyászat közötti területen épül fel és mind akut, mind krónikus betegek ellátására alkalmas lesz.

Kanász Gábor, a kórház főorvosa, a Magyarországi Hiperbár- és Búvárorvosi Társaság titkára elmondta, a gyógyászati célra használt magasnyomásúoxigén-kezelés eddig csak a magánegészségügyben volt, korlátozottan elérhető.
Az oxigénterápiával betegségek széles köre kezelhető. Szén-monoxid-mérgezés, súlyos fertőzések vagy légembólia esetén életmentő a terápia, ilyenkor a kórházi háttér elengedhetetlen.

A krónikus betegségek közül a nem gyógyuló sebek kezelésére alkalmas a cukorbetegek és az érbetegek esetében. A betegek - egyszerre legfeljebb tizenegyen - a kezelés ideje alatt egy, a repülőgép utasteréhez hasonlító kamrában ülnek, arcukon oxigénmaszkkal.

A kamrában a normálisnál kétszer-háromszor nagyobb nyomáson 100 százalékos oxigént lélegeznek be a páciensek. A megnövelt nyomás és a tiszta oxigén hatására a beteg vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnőhet, így nemcsak a csak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént, hanem az oxigén nagy mennyiségben beoldódik a véráramba - ismertette a főorvos.

A Vaszary Kolos Kórház Komárom-Esztergom megye második legnagyobb egészségügyi intézménye, évente 19 ezer fekvő- és 400 ezer járóbeteget lát el.

Borítókép: vaszary.hu, fotó:Szabadkai Hiperbár Centrum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.