Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Február 27. 09:21, hétfő | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

100 millió áldozatra emlékeztek Esztergomban

100 millió áldozatra emlékeztek Esztergomban

A vallási és történelmi zarándokhellyé vált Mindeszenty József-szobornál tartották esztergomi szervezetek a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját.

A február 25-ei eseményen Völner Pál Fidesz kerületi elnök, országgyűlési képviselő, Bánhidy László esztergomi alpolgármester és Kiss-Maly László esperes, szentgyörgymezői plébános szólt a megjelentekhez.

A Fidesz Esztergomi Szervezete, a KDNP Esztergomi Szervezete, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, a Limes Anavum Honismereti Társulás és az MKP Párkányi Szervezte által rendezett eseményen részt vett Romanek Etelka, Esztergom polgármestere, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is. Az esemény fő szónoka Völner Pál volt, aki beszédében rámutatott, hogy a kommunizmus 100 millió áldozata között ott vannak az oroszországi polgárháborúban elesettek, a szovjet intézkedések következtében éhen halt milliók, a kínai kulturális forradalom áldozatai, a kambodzsai terrorállam áldozatai, illetve Európa közép-keleti felén lévő országok áldozatai is. A szónok rövid történelmi áttekintésre hívta a megemlékezőket, akiknek felhívta a figyelmét, hogy a magyarok már 1919-ben, a Tanácsköztársaság vörös terrorja idején megtapasztalhatták milyen módszerekkel fordulnak az emberek ellen a kommunisták. Völner Pál ugyancsak felidézte magának az emléknapnak a dátumát, hiszen az Kovács Béla kisgazdapárti képviselő 1947-es, szovjetek által való elhurcolásának napja, de a képviselő hangsúlyozta, hogy a pártok letörése után a kommunisták 1948-ban Mindszenty József bebörtönzésével az egyház támadását is megkezdték. Völner Pál hozzátette: nem igaz, hogy a rendszerváltásig tartó időszakban szocializmus volt, mert az a berendezkedés kommunista volt, melynek végső formája talán egy olyan terrorállam lehetett volna, mint a máig fennmaradt Észak-Koreában látható. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az áldozatok emlékének megőrzése mellett fontos, hogy megőrizzük nemzeti hagyományainkat, egyházi és családi közösségeinket, országunk függetlenségét.

Bánhidy László alpolgármester beszédében egyebek között arról szólt, hogy a rendszerváltás előtti időszakban hallgatni kellett a kommunista éra áldozatairól, de ez a hallgatás véget ért, és fontos, hogy a felnövekvő nemzedékek hitelesen ismerjék meg a múltnak ezt a részét is.

Kiss-Maly László esperes, szentgyörgymezői plébános egyebek mellett a kommunista diktatúra ateista „hitéről” beszélt, arról a meggyőződésről, mely üldözte az egyházat, a hívő embereket. Az esperes hangsúlyozta, hogy a ma keresztényeinek állít példát az akkor terror és üldöztetést elszenvedett keresztények hitvallása, kitartó állhatatossága, mely hitükön túl hazájukért, a nemzet szabadságáért való kiállásnak is számított.

Az esemény zárásaként a városi, megyei vezetők, a rendező szervezetek képviselői és további esztergomi emlékezők a Sötétkapunál lévő Mindszenty-szobor talpazatánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait, mécseseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.