Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Június 26. 13:41, szerda | Helyi
Forrás: Richter Gedeon Nyrt

100 millió forint támogatás a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványától közoktatási intézmények oktatási infrastruktúráján

100 millió forint támogatás a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványától közoktatási intézmények oktatási infrastruktúráján

Budapest, 2024. június 24 – A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványa 2023 decemberében először tette közzé felhívását, mely szerint egy új támogatási forma bevezetésével lehetőséget biztosít a közoktatási intézmények részére a természettudományok oktatásához elengedhetetlen eszközállomány és technikai feltételek fejlesztésére.

A Richter az ország egyik innovációs központjaként kiemelt fontosságúnak tartja a társadalmi szerepvállalást, melynek egyik legfontosabb része a hazai természettudományos oktatás támogatása. A magas színvonalú természettudományos képzés elősegítése évtizedek óta központi szerepet tölt be a Richter támogatási tevékenységében, számtalan különböző formában járulva hozzá a terület fejlődéséhez. Ezt a célt erősíti ez az új támogatás is.

Az összesen 100 millió forintos keretösszegre a célintézmények maximum 10 millió forint értékben nyújthattak be olyan kérelmet, amelyek kifejezetten természettudományos oktatási infrastrukturális lehetőségek biztosítását, beszerzését, illetve ezek fejlesztését célozzák meg. A felhívásra több száz érvényes kérelem érkezett, melyek közül az Alapítvány kuratóriuma 35 intézményt választott ki.

A támogatásra kiválasztott intézmények tervezett beruházásait, melyek az intézményben zajló természettudományos oktatás színvonalának emelését szolgálják, részben vagy teljes mértékben finanszírozza a Centenáriumi Alapítvány. „Az oktatási infrastrukturális fejlesztési felhívásunkra hatalmas igény mutatkozott az ország minden tájáról. A beérkezett kérelmek száma és tartalma is arra mutat rá, hogy a magyar tanárok milyen odaadással látják el hivatásukat, és hogy a teljes hazai iskolarendszerben milyen erővel van jelen az oktatás minőségének továbbfejlesztése iránti igény. Azért fontos a Richter pályázata, mert ha minden pályázó számára nem is tudtunk idén forrást biztosítani, számos iskola elkötelezett tanárai kaptak lehetőséget arra, hogy érdemben javítsák a természettudományos oktatás színvonalát és ezáltal jobb lehetőséget biztosítsanak diákjaiknak arra, hogy ezen a területen építsék karreirjüket” – mondta az új támogatási forma kapcsán Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter egészségügy- és oktatástámogatási vezetője, hozzátéve, hogy a Richter a lehetőségeihez mérten a jövőben is tervez hasonló, iskolákat támogató felhívásokat közzétenni.

A felhívás országszerte megmozgatta az iskolákat. Budapesten összesen 6, valamint minden megyéből legalább egy intézmény került kiválasztásra. „Végtelenül büszke vagyok, hogy a Centenáriumi Alapítvány az ország egész területén támogatni tud iskolákat a természettudományos oktatás fejlesztése érdekében. Ezzel azt reméljük, hogy hosszú távon mindenki nyerni fog, a tanintézmények, az oktatók, a Richter Gedeon Nyrt., de leginkább a diákok.” – hangsúlyozta Dr. Bódis Attila, a kuratórium elnöke.

A megítélt támogatási összeg 49%-a gimnáziumokhoz, 15%-a általános iskolákhoz, 11%-a technikumokhoz kerül, 25%-a pedig többcélú intézmények kérelmének támogatását szolgálja majd.

Pozitív elbírálásban részesített a kuratórium olyan igényeket, amik például természettudományos tantermek korszerűsítésére, elszívófülke-javításra, vákuumszivattyúk, analitikai mérlegek vásárlására irányultak. A kuratórium szem előtt tartotta, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézmények mellett országszerte a hátrányosabb helyzetben működő iskolákat is támogassa.

A támogatott intézmények listája elérhető ezen a linken. (https://www.gedeonrichter.com/-/media/sites/hq/documents/alapitvany/centenariumi%20alapitvany/tamogatasra_javasolt)

Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány – Háttéradatok

A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványt 2001-ben a vállalatalapítás 100. évfordulója alkalmából hozta létre a Richter Gedeon Nyrt. vezetősége a tudományos kutatás és oktatás támogatására. Miután a természettudományos gondolkodás megalapozásában az általános és középiskoláknak kulcsszerepe van, a Richter Gedeon Centenáriumi Alapítvány hangsúlyosan támogatja a közoktatást. Ennek keretében az alapítvány a Fiatal Természettudományos Tanár Alkotói Díj, valamint a „Felhívás oktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére” támogatásokkal ösztönzi a magas színvonalú természettudományos oktatást.

Richter Gedeon Nyrt. – Háttéradatok

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. (http://www.gedeonrichter.com) az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában, valamint Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2023. év végén a 4,3 MrdEUR (4,7 MrdUSD) tőzsdei értékkel bíró vállalat ugyanebben az évben mintegy 2,1 MrdEUR (2,3 MrdUSD) konszolidált árbevételt ért el. A Társaság termékpalettája számos fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – ölel fel. A Közép-Kelet Európa legnagyobb K+F központjával rendelkező vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A Társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Augusztus 16. 09:58, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A KIFOSZTÓ

A nyomozók őrizetbe vettek egy nyergesújfalui lakost, aki egy alvó férfit, illetve egy védekezésre képtelen, idős nőt szemelt ki arra, hogy elvegye az értékeiket.

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.