Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 25. 10:46, csütörtök | Helyi
Forrás: Északdunántúli Vízmű / fotó: infotatabanya.hu

1,3 milliárdból fejleszt a tatai szennyvíztisztító

1,3 milliárdból fejleszt a tatai szennyvíztisztító

Napi 6000 m3 tisztított szennyvíz, évi 17,5 tonnával kevesebb foszfor, 1,3 milliárd forintból fejlesztette tatai szennyvíztisztítóját az Északdunántúli Vízmű Zrt.

A 27.000 ember szennyvizének tisztítását végző tatai szennyvíztisztító telep fejlesztési munkálatai 2011 novemberében indultak el. Az 1,3 milliárd forintos beruházás keretében, az elmúlt másfél évben régi és elavult technológiával rendelkező műtárgyak lebontása illetve felújítása mellett megépült egy 6600 m3 térfogatú biológiai levegőztető ikermedence is. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szennyvíztisztító telepeinek fejlesztését követően évente mintegy 17,5 tonnával kevesebb foszfor kerül majd a tatabányai Által-érbe.

A megtisztított szennyvíz foszfortartalma annak függvénye, hogy az adagolt Vas-klorid mennyiségét hogyan tudjuk beállítani az éppen aktuális terheléshez. A próbaüzem alatt a szükséges vegyszerek megfelelő mennyiségi beállításai folynak. A rendszeresen, heti két alkalommal végzett mintavételezési eredmények azt mutatják, hogy tartani tudjuk a 2 mg/l határérték alatti elvárást” - nyilatkozta az ÉDV Zrt. szakembere a tatai szennyvíztisztító telepen folyó uniós beruházás kapcsán.

A 2013. január 5-én elindult próbaüzem a végéhez közeledik. „Megtörtént az iszapvonal teljes kiépítése, az iszapcentrifuga és annak kiszolgáló része üzembe helyezését is véglegesítettük” - hangsúlyozzák a szakemberek. A Fényes-fasori átemelőt is átalakíttatta a társaság, így a telepre beérkező szennyvíz durva tisztítása már ott megkezdődik. A folyamatirányítási rendszer kiépítése is folyamatban, így már csak a tereprendezési munkák vannak hátra, amit hamarosan meg is kezdenek.

Tatai szennyvíztisztító fejlesztése

A Tatán összegyűjtött szennyvizeken túl a tisztító telep Baj és Agostyán szennyvizét is fogadja. A fejlesztést az indokolta, hogy az 1970-es években épült telep az akkori előírásoknak megfelelően, először csak mechanikai tisztításra, majd szerves anyag eltávolításra készült, tápanyag (nitrogén, és foszfor) eltávolító fokozat nem épült ki. A korszerűsítés keretében azonban új technológiai egységeket helyeztek üzembe, melynek eredményeképpen, az előzetes becslések szerint a telepen jóval a megadott határértékek alatt marad a megtisztított szennyvíz szennyezőanyag tartalma.

Az Európai Uniós forrásból finanszírozott beruházás a tervezett ütemben halad, így várhatóan 2013 őszére elkészül az uniós szabályoknak is minden tekintetben megfelelő szennyvíztisztító telep. A beruházással a Vízmű célja, hogy csökkenjen a növényi tápanyagok élővízbe kerülése, valamint hogy a telepről az Által-érbe folyó napi közel 6000 m3 tisztított szennyvíz minden környezetvédelmi előírásnak megfeleljen.

A fejlesztés a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyert támogatást. A fejlesztés teljes költsége 1.307.049 ezer Ft, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam 1.110.991.650 Ft támogatást nyújt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.