Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 27. 14:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

16:30-kor szinte súrolja a Földet

16:30-kor szinte súrolja a Földet

Busz méretű kisbolygó robog el a Föld mellett péntek délután 16.30-kor.

A most felfedezett 2012 BX34 katalógusjelű aszteroida „mindössze” 59 ezer kilométerre halad el bolygónk mellett, ez a Föld és a Hold közötti 386 ezer kilométeres távolság 0,17 százaléka – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Az űrszikla szélessége 11 méter, vagyis túl kicsi ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a Földre. „A Föld légköre végezne vele, ha idemerészkedne” – hangsúlyozta közleményben a NASA bolygókutató részlegéhez, a Jet Propulsion Laboratoryhoz tartozó aszteroidafigyelő szolgálat.

A NASA kutatói, ahogy más asztronómusok, folyamatosan vizsgálják az égboltot olyan aszteroidákat keresve, amelyek veszélyt jelenthetnek a Föld számára. A szakértők véleménye szerint 140 méter átmérőjű aszteroidák végezhetnek kiterjedt pusztítást becsapódási helyük környékén, globális méretű katasztrófához viszont ennél sokkal nagyobb méretű kisbolygók „szükségeltetnek”.

Tavaly szeptemberben jelentette be a NASA, hogy feltérképezte a Föld közelében keringő nagy aszteroidáknak körülbelül a 90 százalékát. A kutatók 980-ra becsülik a hegynyi méretű vagy nagyobb Föld-közeli kisbolygók számát, közülük 911 már „bemértek”.

A tudósok közül sokan úgy vélik, hogy a nagyméretű aszteroidák katalogizálása, megfigyelése kulcsfontosságú a földi civilizáció túlélése szempontjából. A dinoszauruszok nem rendelkeztek ilyen technológiával, velük, ahogy sok más faj képviselőivel, nagy valószínűséggel egy hívatlan kozmikus „vendég” végzett 65 millió évvel ezelőtt.

Címkék: föld, kisbolygó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során