Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 17. 23:17, szombat | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

17 gólyapár már épségben hazatért Komárom-Esztergom megyei fészkébe

17 gólyapár már épségben hazatért Komárom-Esztergom megyei fészkébe

Tavasszal sokan naponta lesik a fészkeket, vajon visszatért-e már a lakója. A Magyar Madártani Egyesület (MME) megyei csoportja a lakosság segítségét kérte az érkező gólyák nyomon követésében.

Az első fészkébe hazatérő fehér gólyát március 8-án regisztrálták. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt, és egyben kérte a lakosság segítségét az érkező szárnyasok figyelésében.

– Március 8-án kaptuk a hírt, hogy megérkezett a császári fészekre az egyik fehér gólya. Habár egyre gyakoribb a gólyák áttelelése, mindig örömteli, amikor visszaérkeznek a fészekre. Ez egyszerre jelenti a tavasz kezdetét és azt, hogy sikerült túlélni a több ezer kilométeres, viszontagságos vonulást. Szeretnénk megkérni mindenkit, hogy amennyiben a megyében észlelik a visszaérkező gólyákat, keressenek meg minket, ezzel segítve a nyomon követésüket – olvasható a közösségi oldalukon. A felhívásra pedig sokan válaszoltak is. Így eddig összesen 17 gólyapárt azonosítottak már a fészkeikben. Azonban még van, ahol várják az érkezésüket.

Bátky Gellért, az MME megyei csoportjának alelnöke felelős a fehérgólya-védelmi programért. Mint elmondta: a tavalyi költők közül az ácsi, esztergomi, a kocsi, a naszályi, a rédei, és a Szomódhoz tartozó ferencmajori párokról még nem kaptak hírt.

– A fészkeket lakossági segítséggel tudjuk felmérni. De azokat a költőhelyeket is nyilvántartjuk, ahova már évek óta nem tértek vissza a madarak. Sajnos hazánkban a megyében van a legkevesebb gólya, tavaly 24 párt számoltunk össze. A legtöbb fehér gólya Debrecen környékén van, mintegy 500 pár – magyarázta a szakértő, aki hozzátette, ez az arány korábban is így volt.

– Először 1941-ben mérték fel hazánk gólyaállományát, akkor összesen 16 ezer madarat számoltak össze. Ez a szám mára alig ötezerre csökkent. Ennek legnagyobb oka az élőhelyük elvesztése. A gólyák ugyanis az olyan kaszálókat, gyepterületeket kedvelik, ahol van vizenyős rész is. Ezek pedig a települések terjedésével és a szántóföldek növekedésével nagyon lecsökkentek – mondta az egyesület alelnöke. Hozzátette, hiába helyeznek ki fészkeket, ha a madaraknak nincs a közelben megfelelő élőhely. Az egyesülettagjai annyiban tudnak segíteni, hogy a meglévő költőhelyeket és azok környékét biztonságossá teszik.

Fotó: Pixaby

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.