Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2022. Február 22. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: Richter Anna Díj

20 millió forinttal támogatja a jobbító ötleteket a Richter Anna Díj

20 millió forinttal támogatja a jobbító ötleteket a Richter Anna Díj

Idén már negyedik alkalommal hirdeti meg a a Richter Gedeon Nyrt. a Richter Anna Díj pályázatot, amely az elmúlt 3 évben összesen 15 innovatív projekt létrejöttéhez járult hozzá.

Az orvos, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és gyógyszerész kategória zsűridíjasai mellett a meghirdetett online szavazás nyertese is Richter Anna Díjban és a projekt megvalósítására fordítható 4 millió forint támogatásban részesül.

A közönségdíj sorsa a szavazók kezében van, akik egyúttal részt vehetnek aRichter Anna Díj nyereményjátékán!

A döntős csapatok bemutatkozását megtekinteni és kategóriánként egy-egy projektre szavazni március 15-ig lehet.

A negyedik alkalommal meghirdett pályázatra számtalan jobbnál jobb pályamunka érkezett. A társadalmi felelősségvállalást kiemelkedően fontosnak tartó Richter Gedeon Nyrt. szerint talán soha nem volt még akkora szükségük elismerésre, támogatásra az egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben dolgozóknak, mint az utóbbi megterhelő időszakban.

A pályázatok mennyisége, a döntős csapatok lelkesedése mind azt mutatják, hogy a Richter Anna Díj hiánypótló, és egyedülálló abban a tekintetben, hogy az intézményekben és célterületeken felmerülő konkrét igényekre ad megoldást” - mondta Beke Zsuzsa zsűritag, a vállalat PR és kommunikációs vezetője.

A zsűri

Az idei döntősök

Mi lehetne időszerűbb, mint foglalkozni az egészségügyben dolgozók túlterheltségével, ami jó táptalaja a kiégésnek. Számukra készítene önsegítő önismereti kiadványt az a pszichológus csapat, akik a szórakozva, játszva fejlődést hívnák segítségül a munkafüzethez. Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag számára a kiégés fontos téma, a Lélekmentő leckék újszerűségét ő is abban látja, hogy az egészségügyi ellátás történelmében és sokunk életében még nem tapasztalt, kontrollálhatatlan, és bizonytalan járványhelyzetet élünk, amiben muszáj a leterhelt segítőket egyfajta lelki vakcinával is felvértezni a kiégéssel, a kimerüléssel szemben.

A fiatalok edukációja gyerekkortól a szülővé válásig több projektben is fókuszba került. A Varázslóképző komplex élménypedagógiai program a tudomány varázslóköntösbe öltöztetésével és a résztvevők személyiségfejlesztésével erősíti meg a gyerekek „varázserejét”, hogy megőrizzék a felfedezés és a tanulás örömét, megtapasztalják, hogy a „varázslatok” mögött rejlő kémiai-fizikai folyamatok megérthetők. A fiatal pedagógus hisz abban, hogy a diákok így megtalálják erősségeiket, hisznek önmagukban, tetteik erejében, és aktívan részt vesznek majd a jövő formálásában.

Egy fiatal orvosokból és ápolóból álló csapat szórakoztató kártyajáték formájában szeretné az egészséges életmódot és az egészségnevelést eljuttatni a gyerekekhez. Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens így nyilatkozott a Sine Morbo kártyajátékról: „A projekt fontos üzenete a fiatalok számára, hogy megelőzhetik és így el is kerülhetik az egészségkárosodással járó viszontagságokat felnőttkorban. Egy egészségesebb generáció kisebb terhet ró majd az egészségügyi rendszerre, ami hosszú távon össztársadalmi szinten is pozitív hatás lesz.”

Leendő anyákat és apákat, kisgyermekes szülőket karolna fel igen népszerű, tabudöntő monodrámája segítségével a MáSzínház csapata. Az Anya-e vagy? című előadás Huzella Júlia fantasztikus alakításával és a hozzá kapcsolódó beavató tréningek, majd tematikus szakmai beszélgetések szülésfelkészítő tanfolyamok részeként szerveződnének. Az anyává válás folyamata, a szüléskor, szülés után, gyermekágyban zajló testi és lelki változások tabuinak megdöntése rengeteg leendő és jelenlegi édesanya mentális, pszichés és akár fizikai állapotának javulását eredményezheti. Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő a zsűri pár hete édesanyává vált tagja friss élményekkel átitatva szívből drukkol a projektnek és csak azt sajnálja, hogy ő nem tudott részt venni egy ilyen előkészítőn.

A közösség ereje, egymás támogatása, a minőségi idő igénye az együttlétre több csapatot is inspirált. A Kutyajó móka gyógypedagógus által vezetett csapata speciális nevelési igényű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik segítő kedvenceivel, Hoppával és Ritmussal, a két népszerű terápiás kutyával. Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője számára fontos, hogy a Richter Anna Díj segítse azokat, akik másoknál nehezebb helyzetben vannak. „Azok a szülők, akiknek gyermeke állandó felügyeletet igényel, izgalom helyett szorongással várják a tanév végét. Az ő életüket szeretné megkönnyíteni a Kutyajó móka csapata nyári táborukkal. A projekt egyben figyelemfelhívás arra, hogy sérült, ép és hátrányos helyzetű gyerekeknek egyaránt fontos, hogy a szünidőt minőségi pihenéssel töltsék.”

A daganatos betegek száma hazánkban is folyamatosan nő. 2020-ban 68.426 új esetet regisztráltak. A Merj segítséget kérni! projekt csapata szeretné felhívni a daganatos betegek figyelmét a pszichés segítségkérés fontosságára. Az online pszichoonkológiai csoportfoglalkozásaikon résztvevők számára olyan hétvégék valósulhatnának meg, ahol az érintettek erőt meríthetnek a programokból, a betegségből meggyógyult társaik történeteiből, egymásból.

Nem csak diabétesszel vagy cöliákiával, hanem veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekekkel és szüleikkel is foglalkozik a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján dolgozó dietetikus és csapata. Számos olyan ritka anyagcsere-betegség létezik, amely gondoskodás híján hosszú távon szellemi és fizikai károsodást okozhat. A csapat megálmodott egy olyan Oktatókonyhát, mely a klinika épületén belül adna helyet a rendszeresen megszervezett, jó hangulatú közös főzéseknek.

A filmek és podcastek virágkorukat élik, az információátadásnak, edukációnak egyre inkább az online felületek adnak helyet. A hiteles szakmai tartalmakat azonban nehéz könnyen megtalálni. A gyógyszerek helyes alkalmazásáról, a Covid vírus idején nagyon aktuálisan a tüdőbetegségek megelőzéséről, gyógyításáról laikusok számára is érthető, informatív anyagokat készítenének a kiváló szakemberekből álló csapatok.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája a koronavírus-pandémia kezdete óta hatalmas erőbefektetéssel van jelen a betegek ellátásában és a járvány leküzdésében. Tematikus videó és podcast témáik között az otthoni ápolás, a post-Covid tünetek enyhítése, a felépülést segítő gyógytorna és a fertőzés megelőzésének módszerei is szerepelnének Tüdőnk egészsége érdekében.

Az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakemberei a különféle gyógyszerformákról, készítményekről, azok helyes alkalmazásáról készítenének látványos kisfilmeket, ezzel segítve elsősorban a kisgyermekes szülőket. A Gyógyszer VloggerKids projektterv azért jött létre, hogy helyes útra találjunk a témában a világhálón keringő információk között, melyek praktikusnak tűnnek ugyan, de gyakran inkább ártanak.

A cisztás fibrózis betegségben érintett csapat kezelések alatt álló, vagy éppen transzplantáció után levő tagjai igyekeznek úgy élni, mint bárki más, dolgoznak, sportolnak, szerelmesek és vidámak. Tudják azonban, hogy kevésbé szerencsés társaiknak óriási küzdelmet jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedés. A Változás és haladás egy légvételért csapat hétköznapjaikról készülő kisfilmmel érzékenyíteni és edukálni szeretnék a munkáltatókat és mindenkit, aki nem ismeri a betegséget, hogy eloszlassák félelmeiket.

A Kérdezze gyógyszerészét pályázat edukációs kisfilmek forgatását dolgozta ki, melyek érintik a leggyakrabban felmerülő kérdésköröket, melyeket a patikában nem volt időnk, vagy bátorságunk megkérdezni.

Végül, de nem utolsó sorban a fenntarthatóság is megjelenik az idei témák között, a gyógyszerhulladékok szakszerű kezelése, a vásárlási szokások megreformálása, az Ökológiai lábnyom csökkentés a gyógyszerhulladék területén a célja a pécsi gyógyszerésznek és csapatának.

Bármely öt csapat is nyeri el majd a Richter Anna Díjat, projektjeik megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja majd.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot.

A közönségdíj sorsa március 13-ig a szavazók kezében van! A döntős csapatok bemutatkozásának és az online szavazásnak a www.richterannadij.hu oldal ad helyet.

A Díj Facebook oldalán érdekes információkat találhatók és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokhoz is itt lehet csatlakozni. https://www.facebook.com/richterannadij

A bemutatkozó kisfilmeket a Richter Anna Díj Youtube csatornáján is megtekinthetők:https://www.youtube.com/playlist?list=PLUhe_CdFg7CYTfcyiX_bAOwu3N7tYD6O1

Március 23-án ünnepélyes gála keretében derül fény a boldog döntősök kilétére, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható innovatív ötletek valósulnak meg.

Fotók: Richter Anna Díj/Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:46, péntek | Belföld

Magyar Közút: az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők.

2023. Február 03. 10:26, péntek | Belföld

Holtan esett össze egy huszonéves fiatal az egyik óbudai edzőteremben

Spinning edzés közben lett rosszul az a 25 év körüli fiatal, akihez tegnap kérték a mentők gyors segítségét egy óbudai edzőterembe - írja az OMSZ.

2023. Február 03. 09:26, péntek | Belföld

A havazás után jön a szélvihar, akár 100 km/órás széllökésekkel

A Dunántúlon többfelé a 100 km/órát is meghaladhatja a legerősebb széllökések sebessége.

2023. Február 03. 08:33, péntek | Belföld

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.