Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

200 ezer pénztárgép kerül kukába

200 ezer pénztárgép kerül kukába

Kiderült végre, milyen adatokat és miként kell gyűjteniük az új pénztárgépeknek. A készülékeket forgalmazó és szervizelő szakemberek szerint akkor is szűk a határidő, ha nem kellene kifejleszteni az új előírások szerinti adóügyi ellenőrző egységet. Becslések szerint 200 ezer gép válik feleslegessé - írja a Világgazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken megjelent rendelete szerint az új pénztárgépek alkalmazására május elsejéig kell átállni. Azonban a kereskedők számára az a legfontosabb, hogy a március 20-át megelőzően engedélyezett, de a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő pénztárgépek június 30-ig, az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek (ilyenek a nagy kereskedelmi láncok számítógép-alapú kasszái) pedig december 31-éig üzemeltethetők. Csak e dátumok után bírságolhatja meg a kereskedőket a NAV. A lényeg: a legtöbb kereskedőre a június végi határidő vonatkozik.

Viszont az is fontos szempont, hogy addig nagyon feszített lesz a tervezési, engedélyezési, gyártási és átállási tempó. Ezért az Országos Kereskedelmi Szövetség olyan műszaki-informatikai egyszerűsítési javaslatot készít elő, hogy határidőre be lehessen vezetni a rendszert. A rendeletnek vannak olyan pontjai, amit ha nem egyszerűsíthetnek, elhúzódhat a bevezetés – hangsúlyozta Vámos György , az OKSZ főtitkára. Így például az adóügyi ellenőrző egység esetében egy bonyolultabb megoldást követel a rendelet, ami a számítógép alapú kasszák esetében csúszást okozhat, hiszen azok szoftverét is módosítani kell, ami nem csak költséges, de időigényes is.

Pontosítani kell a korábban kiadott adatokat: ugyan 400 ezer pénztárgép van az országban, de – amint a NAV is megerősítette – csupán negyedmillió a valóban működők száma. De nem kell ezek mindegyikét kidobni, mert a mintegy 50 ezer számítógép-alapú kasszát át lehet alakítani, és a kis boltokban is előfordulnak átalakítható gépek. Így csupán az látszik biztosnak, hogy közel 200 ezer pénztárgép válik feleslegessé, ám a lap nem talált olyan szakembert, aki tudná, mi lesz azok sorsa.

Kedden összeül az OKSZ informatikai bizottsága, hogy értékelje a Magyar közlönyben megjelent rendeletet. Vámos György azonban a szöveg alapján kiemelte, hogy a rendelet tartalmazza mindazokat a szigorításokat, amelyek segítik a visszaélések visszaszorítását. Ezek közül a legfontosabb, hogy az új pénztárgépeknek rögzíteniük kell minden műveletet, még a sztornózást is. A visszaélések egyik gyakori formája ugyanis, hogy a blokk kiadása után egyes arra alkalmas géptípusoknál sztornózták a tételeket a napi összesítés előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk