Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 25. 12:11, hétfő | Belföld
Forrás: InfoVáros

2013-as Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjpályázat a Herendi Porcelánmanufaktúra részvételével

2013-as Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjpályázat a Herendi Porcelánmanufaktúra részvételével

2013. március 25., Herend ... A mai napon dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Formatervezési Tanácsnak az elnöke és Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója együttműködési megállapodást írt alá. Ez az első alkalom, hogy az üzleti szféra egy jeles képviselője ösztöndíj finanszírozása mellett, konkrét tervezési feladat kiírásával is részt vesz a Moholy-Nagy László Formatervezési Öszöntdíjpályázatban.

A magyar design kultúra világhírű képviselőjeként számon tartott porcelánmanufaktúra a pályázóktól Herendi porcelánból, hagyományos és XXI. századi jegyeket ötvöző, stílusteremtő étkészletek tervezését várta.
A holnapi napon, 2013. március 26-án kezdi el munkáját a 2013-as Moholy-Nagy Öszöntdíjpályázatra beérkezett munkákat értékelő bizottság. A közel félszáz pályamunka elbírálása során figyelembe veszik a leadott téma innovációs tartalmát, társadalmi és gazdasági jelentőségét, ugyanakkor fontos szempont annak nemzetközi összehasonlításban is értékelhető újdonságtartalma. Az idei nyertesek névsorát a következő napokban hozzák nyilvánosságra.
A megállapodás aláírása kapcsán dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Formatervezési Tanácsnak az elnöke elmondta, hogy „a Moholy-Nagy Ösztöndíjpályázat legfőbb célja a fiatal tehetségek önálló alkotói munkájának és szakmai fejlődésének segítésével továbberősíteni a hazai kreatív ipart, melynek ágazatai a bruttó hozzáadott érték 7,85%-át, valamint a bruttó kibocsátás 11 %-át adják. A Herendi Porcelánmanufaktúra a magyar design egyik tradicionális bástyája, ahol a hagyományok és az innováció, a jövő megoldásai tökéletes összhangban élnek, működnek együtt. A világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, több mint 185 éves fennállásával híven bizonyítja a kreatív iparban rejlő gazdasági erőt, tökéletes példája az európai design-innovációs stratégia hagyományokra építő válfajának.” Az Elnök úr hozzátette: „A Manufaktúra részvétele mérföldkő az Ösztöndíjpályázat történetében, melyet reményeink szerint az állami és az ipari szektor hasonló együttműködéseinek sora követ majd.”
Az együttműködéssel kapcsolatban Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a következőket mondta: „Alapelvünk, hogy a termékfejlesztésünkben mások kövessenek bennünket, s ne mi kövessünk másokat!

Az egyedi vevői igények kielégítése mellett a Herendi Porcelánmanufaktúra termékfejlesztési tevékenységének fontos része a stílusteremtő termékfejlesztési munka. Erre szolgálnak a Manufaktúra által meghirdetett szimpóziumok, amelyek egyben jelzésértékű felhívások is a mai kor művészeti társadalma felé, hogy a közel két évszázados élvonalbeli Manufaktúra nyitott a porcelánba átfordítható új, innovatív gondolatok iránt, és szeretné bevonni napi művészeti fejlesztési tevékenységébe belső iparművészei mellé a Manufaktúrán kívüli szellemi kapacitásokat is. Ugyancsak a stílusteremtő termékfejlesztési munka része a Manufaktúra által meghirdetett ösztöndíjak, és más ösztöndíjakba való bekapcsolódás. Példaértékű a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal közötti együttműködés.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj
A közel harminc éves múltra visszatekintő ösztöndíjat a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) 2012-ben ismételten megújította. Az immáron a napjaink kívánalmainak megfelelő pályázat nyertesei a korábbinál magasabb ösztöndíjban (havi 150.000 forint) részesülnek, összesen 6 hónapon keresztül, melynek végén kiállítás keretében mutatják be az ösztöndíjasok munkájának eredményeit. A pályázatra jelentkezhetett minden fiatal, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet.
A 2013-ban a Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével meghirdetett öszöntdíjpályázat finanszírozásában részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
A Herendi Porcelánmanufaktúra jelenleg a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. Termékpalettáját illetően több mint 16.000 formával és több mint 4.000 mintával rendelkezik, így lehetséges termékeink száma eléri a 64 millió darabot. Herend mind a mai napig kézműves módon állítja elő porcelán tárgyait. A Manufaktúra értékesítési hálózata több mint 50 országot foglal magában. Mára Herend a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált; ha nyereséges működést, az export piacok számát, vagy a közel 900 fős munkavállalói létszámát tekintjük, ez bátran állítható.
Az 1826-ban alapított Herendi Porcelánmanufaktúra, több jelentős világversenyen bizonyította, hogy helye van a luxusiparban, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a New-York-i székhelyű Luxury Institute egyik felmérése szerint Herend volt a legkedveltebb luxus porcelánmárka az USA piacán, Herend a „Luxury Brand Status Index” (LBSI) szerinti besorolás alapján látványosan nyert olyan luxus márkák előtt, mint a Cartier, a Tiffany & Co. és a Rosenthal. Ugyancsak Herend nemzetközi márkaépítését igazolja, hogy a luxusipari vállalatokat tömörítő francia nemzeti luxus szövetség, a Comité Colbert tagjai közé választotta Herendet. A közel száz luxusmárkát összefogó szervezet tagjai közül (pl. Chanel, Louis Vuitton, Cartier) Herend az egyetlen magyar cég, amely tagja ennek a luxusmárka klubnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során