Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2021. Szeptember 05. 10:37, vasárnap | Bulvár

Ma lenne 75 éves Freddie Mercury

Ma lenne 75 éves Freddie Mercury

Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek! - mondta egyszer Mercury, és rövid időn belül igaza lett.

Freddie Mercury 1946.szeptember 5 -én Farrokh Bulsara néven született a zanzibári Stone Townban, párszi indiai szülők gyermekeként. Minden idők egyik legtehetségesebb könnyűzenei énekesének tartják, emellett kivételes tehetségű dalszerző, előadó és koncertzenész volt. 12 évesen költözött szüleivel és testvéreivel az Egyesült Királyságba. ahol 1971-ben - 50 esztendővel ezelőtt - Brian May, Roger Taylor és John Deacon zenészekkel együtt megalapították a Queen-t. Legtöbben az együttes karizmatikus fontembereként emlékeznek rá, de egyéni előadóként is sikeres volt.
Az 1980-as évek közepén szólókarrierbe kezdett, és Montserrat Caballé opera-énekesnővel közösen készítettek egy albumot Barcelona címen, melyben Freddie opera iránti rajongása is megmutatkozott, a lemez bár könnyűzenei volt, de számos operai hatású elemet tartalmazott. A lemez címadó dala a Barcelona lett a spanyol fővárosban 1992-ben rendezett nyári olimpiai játékok hivatalos dala.
Míg a koncerteken Mercury őrült energiával szinte felszántotta a pódiumot, addig magánéletébe csak keveseknek engedett betekintést, interjút is csak ritkán adott.

Ez a kettősség végig kísérte egész életét, ami sok találgatásra adott okot többek között szexuális irányultságát vagy betegségét tekintve.

1986-ban a Queen és Mercury Budapesten töltött öt napot, ahol a Népstadionban 70 000 ember előtt adtak koncertet, amelyről film is készült Live in Budapest címmel. A koncert legemlékezetesebb pillanata volt, amikor Freddie elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt c. magyar népdalt: https://www.youtube.com/watch?v=RPZdgyuixPA


Mercury utolsó felvétele a The Show Must Go On volt, ami a halála előtt pár hónappal készült el. 1991. november 23-án a menedzsere útján közleményt adott ki, hogy AIDS-ben szenved, másnap 1991. november 24-én Freddie Mercury örökre elaludt.

Borítókép: miejca.org

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 15:00, csütörtök | Bulvár

Ronaldo vezet Messi előtt a kereseti listán

Cristiano Ronaldo vezeti a 2021/22-es idény legjobban kereső labdarúgóinak lajstromát Lionel Messi előtt a Forbes gazdasági magazin legfrissebb összeállításában.

2021. Szeptember 21. 13:06, kedd | Bulvár

Milák Kristóf még szokja az új légkört

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Milák Kristóf szerint új edzőjével, Virth Balázzsal elkövetkezendő időszakban elsősorban emberileg és szakmailag kell megismerniük egymást.

2021. Szeptember 20. 13:02, hétfő | Bulvár

Méhek öltek meg 63 veszélyeztetett pingvint Dél-Afrikában

Méhraj ölt meg 63 veszélyeztetett pingvint a dél-afrikai Fokvároshoz közeli tengerparton.

2021. Szeptember 17. 15:09, péntek | Bulvár

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.