Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Szeptember 05. 10:37, vasárnap | Bulvár

Ma lenne 75 éves Freddie Mercury

Ma lenne 75 éves Freddie Mercury

Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek! - mondta egyszer Mercury, és rövid időn belül igaza lett.

Freddie Mercury 1946.szeptember 5 -én Farrokh Bulsara néven született a zanzibári Stone Townban, párszi indiai szülők gyermekeként. Minden idők egyik legtehetségesebb könnyűzenei énekesének tartják, emellett kivételes tehetségű dalszerző, előadó és koncertzenész volt. 12 évesen költözött szüleivel és testvéreivel az Egyesült Királyságba. ahol 1971-ben - 50 esztendővel ezelőtt - Brian May, Roger Taylor és John Deacon zenészekkel együtt megalapították a Queen-t. Legtöbben az együttes karizmatikus fontembereként emlékeznek rá, de egyéni előadóként is sikeres volt.
Az 1980-as évek közepén szólókarrierbe kezdett, és Montserrat Caballé opera-énekesnővel közösen készítettek egy albumot Barcelona címen, melyben Freddie opera iránti rajongása is megmutatkozott, a lemez bár könnyűzenei volt, de számos operai hatású elemet tartalmazott. A lemez címadó dala a Barcelona lett a spanyol fővárosban 1992-ben rendezett nyári olimpiai játékok hivatalos dala.
Míg a koncerteken Mercury őrült energiával szinte felszántotta a pódiumot, addig magánéletébe csak keveseknek engedett betekintést, interjút is csak ritkán adott.

Ez a kettősség végig kísérte egész életét, ami sok találgatásra adott okot többek között szexuális irányultságát vagy betegségét tekintve.

1986-ban a Queen és Mercury Budapesten töltött öt napot, ahol a Népstadionban 70 000 ember előtt adtak koncertet, amelyről film is készült Live in Budapest címmel. A koncert legemlékezetesebb pillanata volt, amikor Freddie elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt c. magyar népdalt: https://www.youtube.com/watch?v=RPZdgyuixPA


Mercury utolsó felvétele a The Show Must Go On volt, ami a halála előtt pár hónappal készült el. 1991. november 23-án a menedzsere útján közleményt adott ki, hogy AIDS-ben szenved, másnap 1991. november 24-én Freddie Mercury örökre elaludt.

Borítókép: miejca.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.