Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Április 30. 15:16, péntek | PR
Forrás: (x)

3+1 legnépszerűbb drágakő: ezt kell tudnod róluk

3+1 legnépszerűbb drágakő: ezt kell tudnod róluk

Gyermekkorunk kalózjátékai során a legnagyobb elszántsággal nyomoztunk utánuk… A kincsestérképen csak a színük volt feltüntetve, de mi tudtuk, mit fogunk keresni: Gyémánt, Rubin, Zafír, Smaragd!

A méltán legnépszerűbb, örök értékű drágakövek. Kis kalózként csak a papírváltozatukat viselhettük büszkén, ma az Ékszerakció oldala elérhetővé teszi számunkra a valós darabokat! Húzzuk félre a kalózszemünket, s ismerjük meg közelebbről is kincsvadászataink céljait!

Gyémánt: a legnemesebb

A világ harmadik legkeményebb anyaga, a kizárólag szénatomokból felépülő gyémánt. Keletkezése 4500-6000 MPa nyomáson, 900-1300 oC hőmérsékleten megy végbe nagy széntartalmú anyagokból. Ilyen feltételek a Föld felszíne alatt 140-190, egyes helyeken 300-400 km mélyen vannak. A gyémántok a vulkáni magma anyagából kristályosodnak ki.

Színe változatos: víztisztától a sárga, zöld, barna, piros, rózsaszín, szürke és fekete egyaránt megtalálható skálán.

A legértékesebbnek a színtelen, de kékesbe hajló fényű gyémánt drágakövek. Ilyen gyémántokat elsősorban Indiában bányásznak, de Brazíliából is gyakorta kerülnek elő. A színeződést különféle zárványok okozzák, ezzel jelentősen csökkentve a drágakő értékét.

A gyémánt nem csak a hölgyek körében népszerű: kiváló fizikai tulajdonságai (keménység, hővezetőképesség) miatt ipari felhasználása is jelentős.

A drágakő értékét annak tisztasága, színe, mérete és a csiszolás minősége határozza meg (4C= Clarity; Colour; Carat; Cut)

A drágakövek súlyát karátban mérik, ami nem összekeverendő a nemesfémek finomságát jelző karáttal.

Drágakövek esetén 1 karát = 0,2 g.

A gyémántok tömege meglehetősen alacsony: általában az egy karátot is alig érik el. Néhány karátos gyémántok viszonylag gyakoribbak, de a 20 feletti karáttal rendelkező gyémántok már egészen ritkák. A 100 vagy több karátos gyémántok kifejezetten különlegességeknek számítanak.

Csillogásuk, szépségük és ritkaságuk évezredek óta jelentős anyagi és természetfeletti értékkel ruházta fel őket. Hiedelmek szerint viselőjét győzelemre viszi; megvédi a pestissel szemben; meggyógyítja az alvajárókat.

Híres gyémántok:

- Afrika nagy csillaga (Cullinan I), 1905.; 530,2 karát
- Golden Jubilee, 1985., 545,67 karát



Korund: a következő a keménységi listán

Ilyen néven ritkán találkozhatunk vele, de ha azt mondjuk: zafír és rubin, mindenki tudja, miről lesz szó!

Ez a két drágakő testvérnek számít az ásványok világában. Vegyi összetételük azonos: Al2O3.

Lényegi eltérés a színükben tapasztalható:

A vörös színű változata a rubin; kék színben a zafírok pompáznak; az ettől eltérő színűeket fancy stones-nak nevezik. A színtelen korundot leukozafírnak hívják.

A fancy stones csoporton belül az egyes típusoknak külön elnevezésük van.

A korundok magmás kiválásként fordulnak elő.

Macskaszemnek azt a fényjelenséget nevezzük, mely elsősorban a domborúan csiszolt felületeken érvényesül, általában csillag alakzatot felvéve.

RUBIN

A vörös színű korund színét a vas adja. Fő lelőhelye a mai Mianmar. Legritkább változata a GALAMBVÉR-VÖRÖS színű, a többi színe ibolyaszínbe hajlik. Főleg kisebb kövek formájában fordul elő. A 3 karátos rubin már ritkaság. Ezért is egyedülálló az American Museum of Natural History gyűjteményében található 45 karátos burmai rubin.

A nagyobb tömegű rubinok értéke többszörösen meghaladja az azonos méretű gyémántét.

Gyógyhatását, talán színé után, a szívre, vérerekre, vérre hatóan tartján a legjelentősebbnek. Egyes beszámolók szerint szabályozza a vérnyomást és élénkíti a vérkeringést, de az ivarszerveinkre is pozitív hatással van. Mentális teljesítőképességünk fokozása mellett, bátorságunkat is növeli. A szenvedély és életöröm szimbóluma.

A Bika, Kos, Mérleg, Oroszlán és Skorpió jegy szülötteinek egyik ásványa.

ZAFÍR

A korundok másik jelentős képviselője, mely búzavirágkék színét a benne fellelhető titániumnak köszönheti. Általában a rubinnal együtt fordul elő (Mianmar). Nagyobb méretben gyakrabban fordul elő testvérénél, ezért piaci értéke alacsonyabb.

A zafírnak mágikus hatást is tulajdonítanak: Kék színe miatt a béke, nyugalom szimbóluma. Gyógyító erejét elsősorban a torok és pajzsmirigy-panaszok esetén fejti ki. Ezen kívül a drágakő segít a mentális megterhelés idején, fokozza a koncentrálás képességét.

A Bika, Szűz, Nyilas, Vízöntő, Halak jegyek szülötteinek kifejezetten ajánlott a viselése.

SMARAGD: az örökzöld ragyogás

A berillek családjába tartozó zöld színű, átlátszó drágakő, amely Európában nagyon ritka; elsősorban Norvégiában és az osztrák Alpokban található meg.

Fő lelőhelyei: Dél-Afrika, Kolumbia, Brazília, Oroszország.

A smaragd, szépsége ellenére, a másodosztályú drágakövek közé tartozik. Ennek okai lehetnek a gyakori és nagyobb mennyiségű zárványok, az általánosságban egyenetlen színeloszlás és az üvegfényesség.

Ettől függetlenül népszerűsége nem kisebb drágább társainál!

Gyógyerőt is tulajdonítanak a smaragdnak. Viselőjének belső kiegyensúlyozottságot, frissességet és fiatalos kinézetet biztosít (Kleopátra is emiatt kedvelte). Regeneráló hatású, mely serkenti az agyműködést, erősíti az immunrendszert és csillapítja a fájdalmakat.

A jóság, igazság és szépség szimbóluma.

A hagyomány szerint erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is.

A Nyilas, Bika, Rák, Mérleg, Halak csillagjegyek számára különösen ajánlott a viselése

Megérte gyermekkorunkban annyit nyomozni utánuk, igaz? A drágakövek általában, az itt felsorolt 4 pedig kiemelkedő szellemi és anyagi értékeket képviselnek. Vegyük elő ismét kincsestérképünket, s kövessük a hozzájuk vezető nyomokat! Kitt-katt… Meg is van: Ékszerakció.hu, a XXI. század kincsesládája!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.