Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 31. 04:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

40 kilométeres kerülőt szüntethet meg az új dunai határátkelő

40 kilométeres kerülőt szüntethet meg az új dunai határátkelő

Kompjárat létesülhet Neszmély és Dunaradvány között

Várhatóan 2022-ben indul először a kompjárat a Komárom-Esztergom megyei Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között. A mintegy 1,8 milliárd forintos összköltségű fejlesztés 1,250 milliárd Ft uniós támogatás és további 546 millió Ft költségvetési többlettámogatás bevonásával valósulhat meg a nemrég meghozott kormánydöntés nyomán - közölte közleményében a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal.

A projekt előzménye a két ország kormánya között 2014-ben kötött megállapodás a határátkelők számának növeléséről. Akkor döntöttek arról is, hogy a fejlesztések anyagi kereteit a határ menti együttműködések (Interreg V-A programok) biztosítsák.
„A tervek elkészítése már 2016-17-ben megtörtént, a munkák 2020-ban kezdődtek volna, de időközben kiderült, hogy a beruházás többe kerül a tervezettnél. A hiányzó többletforrás immár rendelkezésre áll, ezzel elhárult az akadály a kivitelezés megkezdése elől” – nyilatkozta Janovics István, Neszmély polgármestere.

„Településünk, ahogy a határ túl oldalán Dunaradvány is, elsősorban turisztikai hasznot remél a fejlesztéstől. A kompra hat személyautó fér fel, így a becslések szerint naponta száz autós veheti majd igénybe. Arra számítunk, hogy sok kerékpáros is a kompot fogja választani, hiszen a határ mindkét oldalán kerékpárút épül a Duna mentén: nálunk az Eurovelo 6 áthaladó szakasza, a másik oldalon pedig a Komárom-Karva kerékpárút” – tájékoztatott a település vezetője.

A beruházás során magyar és szlovák oldalon egyaránt kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő fogadóépületét, valamint a rámpákat. A part szlovák szakaszán 9, a magyar oldalon 28 parkolót hoznak létre. A projekt elkészültével a túlnyomórészt magyar lakosságú Dunaradványba és térségébe Magyarországról a korábbi 40 kilométeres kitérő kihagyásával lehet majd eljutni.

Magyar részről a projekt vezetője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a komp beszerzéséért és üzemeltetéséért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felelős, a szlovák oldalon megvalósuló fejlesztéseket az Ister-Granum EGTC végzi el.

Korábbi cikkek:

Előkerült a Bazilika keresztjében elrejtett időkapszula - FOTÓK

Továbbra is keresik az eltűnt kertvárosi nőt!

Meghosszabbították a maszkviselési kötelezettséget Esztergomban is

Tanszálló lesz a Fürdő Szálló

Címkék: duna, komp, neszmély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT