Városlista
2023. március 21, kedd - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2011. December 14. 13:40, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

4,5 milliárd kerül vissza az egészségügybe

4,5 milliárd kerül vissza az egészségügybe

Jól alakult az Egészségügyi Alap idei egyenlege, így a kormány 4,5 milliárd forintot forgathat vissza az ágazat különböző területeire – jelentette be az egészségügyi államtitkárság.

Az összeg nagy részét házi-és gyermekorvosok kapják, de jut pénz a gyógyszerellátás és betegmentés biztosítására is.

Az év elején tervezettnél jóval kedvezőbben alakul az E. Alap 2011. év végi egyenlege – az ebből származó források egy részét a kormány az egészségügy különböző területeire forgatja vissza, így:

·3,5 milliárd forint támogatásban részesülnek a háziorvosok és házi gyermekorvosok, akik az év végén kéthónapnyi kártyapénzt, azaz plusz egyhavi juttatást kapnak, s a finanszírozásuk átfutási ideje két hónapra csökken;

·0,5 milliárd forintot fordít a kormányzat az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelésére a kórházak onkológiai teljesítményének figyelembe vételével;

·0,5 milliárd forintot kap az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók a mentés folyamatosságának biztosítása érdekében;

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szerint a cél az, hogy 2012-ben a betegút-szervezés a háziorvosok és házi gyermekorvosok szintjén is minél hatékonyabb legyen. Szükség van ugyanis a szakellátást tehermentesítő, befejezett kezelések végzésére képes szektor együttműködésének ösztönzésére. „Elengedhetetlen továbbá, hogy az igen nagy migrációnak kitett háziorvosi, házi gyermekorvosi körben is támogassuk a munkaerő itthon tartását” – olvasható az államtitkárság közleményében

A nemzetközi gyógyszergyártási nehézségek miatt egyes gyógyszerek esetében az utóbbi időben átmeneti ellátási zavar alakult ki, ami azonban csak a kórházakban használt gyógyszereket érinti. A helyzet rendezése érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság létrehozott egy, az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet, sürgősséggel elvégezte az idevágó jogszabályok módosítását, kezdeményezte egyes gyógyszerek külföldről történő azonnali beszerzését, amihez a kormány egy most elfogadott kormányhatározat alapján biztosítja a szükséges, 2011. évi többletforrást is – áll a NEFMI levelében.

Hasonlóan indokolt a mentők és betegszállítók megemelkedett üzemanyagköltségének fedezése. A három intézkedésre összesen 4,5 milliárd forintot használhat fel az ágazat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 21. 07:19, kedd | Belföld

Történelmi pillanat: Mol-csoport: saját azeri kőolajmezőjéről érkező olajat finomít a MOL

Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezik a Mol-csoporthoz a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos - közölte az olajtársaság hétfőn az MTI-vel.

2023. Március 21. 07:15, kedd | Belföld

Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!

Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

2023. Március 20. 12:13, hétfő | Belföld

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY az MTI-nek hétfőn küldött közleményében.