Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 12. 10:21, szerda | Helyi
Forrás: Arany János Iskola

75 éves évforduló és hittanterem avató az Esztergom-Kertvárosi Arany János Általános Iskolában

75 éves évforduló és hittanterem avató az Esztergom-Kertvárosi Arany János Általános Iskolában

Nagyszabású ünnepélyt rendeztek az Arany János Általános Iskolában, ahol az iskola 75. éves fennállását ünnepelték és felavatták a Savio Szent Domonkos hittantermet.

Az ünnepélyen meghívott volt Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, Novák Katalin az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Soltész Miklós EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Dr. Kancz Csaba Kormánymegbízott, Gerendás János az Oktatási Hivatal osztályvezetője, Sztojka Attila az EMMI osztályvezetője. Az egyház részéről: Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök, Kiss-Maly László esperes, plébános és Rajk János plébános – az iskola korábbi tanulója.

75 éves évforduló és hittanterem avató az Esztergom-Kertvárosi Arany János Általános Iskolában

A megjelenteket Baranya István igazgató köszöntötte. Ünnepi beszédében az iskola szellemiségét és íratlan értékrendjét sorolta:

„A mi iskolánkban nincs elit oktatás, mégis mindenki továbbtanul.
A mi iskolánkban tanáraink nap mint nap kimerülnek, másnap mégis megújulnak.
A mi iskolánkban a gyerekek a tanév végét várják, mégis mindenki maradni akar.
A mi iskolánkban nem minden család vallásos, mégis vannak hittanosaink.
A mi iskolánk nem katolikus iskola, de itt mégis van szentmise.
A mi iskolánkba sok szegény gyerek jár, mégis mi vagyunk a gazdagok, de a szeretetben.

Családja van minden tanulónknak, sokuknak mégis a mi iskolánk az otthonuk.”

Nagy Gabriella tankerületi igazgató a fenntartó nevében köszöntötte a vendégeket, majd az ünnepi beszédek következtek. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott külön kiemelte az integrált nevelés, a keresztény értékrend jelentőségét. Megítélése szerint az Arany János Általános Iskolában mindkettő jelen van, köszönhetően Baranya István igazgatónak és tantestületének. Hozzátette, hogy a kormányváltás után lassan a helyére billen minden, meghonosodik az a stabil értékrend, amely táptalaja lehet a felnövekvő ifjúságnak.

75 éves évforduló és hittanterem avató az Esztergom-Kertvárosi Arany János Általános Iskolában

Nem elég az iskolában nap mint nap bejárni az órákra a csengőszó hallatára, több kell mindenki részéről – minden nap meg kell újulni a pedagógusoknak is. A rohanó világban nehéz lekötni a gyerekek figyelmét, idejét és aktivitását nagyon nagy kihívást jelent ez a pedagógusoknak” – tudatosította az ünneplőkben Kancz Csaba.

Mindezt nagyon nehéz lenne elérni és fenntartani, ha nem lenne ott mindenki mögött a keresztény háttér és vallásosság. Példát mutatott az iskola, amikor a kormányzat nem ismerte még fel, hogy mennyire fontos a hittan, mennyire fontos hogy erkölcstant, hittant tanuljanak a gyerekek” – emlékeztetett mindenkit a kormánymegbízott.

Ezután az iskola példát statuáló eredményeit tárta a közönség elé. Az uniós forrásokat példaértékűen használták fel, amellyel az iskola gyarapodását segítették elő. Erőt sugároztak a környéknek, a városrész az iskola nélkül halálra van ítélve. Bevezették a mindennapos testnevelést, kitüntetett helyet biztosítottak az iskola életében a sportnak, kiemelten a labdarúgásnak, amely beruházások révén megfogták a fiatalokat.

Nacsa Lőric államtitkári kabinetfőnök az EMMI támogatásáról biztosította az iskolát. Üdvözölte , hogy az iskola pedagógiai programja, a szülők bevonása, a sport kiemelt szerepe országos hírűvé emelte az intézményt.

75 éves évforduló és hittanterem avató az Esztergom-Kertvárosi Arany János Általános Iskolában

Majd hozzátette: „a kormányzat szándéka, hogy olyan testben, szellemben és legfőképpen lélekben is kiteljesedő emberek kapják meg az alapokat, akik képesek meghaladni a mai értékválságot is magában hordozó problémákat. Ezt a célt szolgálták az intézmény vállalásai is, mint a mindennapi testnevelés bevezetése, a felmenő rendszerben megjelenő hit és erkölcstan oktatás is. Mindez jelen van az Arany János Általános Iskolában”.

Farkas Péter – a Nemzeti Csalás-és Szociálpolitikai Intézet főigazgatója – köszönetét fejezte ki Baranya István igazgatónak azért, mert a hittanterem kialakításával a keresztény értékrend is az iskola szerves részévé vált.
Sztojka Attila EMMI osztályvezető – az iskola korábbi diákja és tanára – az együttélés, a másság elfogadásáról és a közélet iskolai bevonásának jelentőségéről beszélt. Szerinte az ilyen nagyszabású rendezvények is erősíthetik az emberek egymás mellett élését.

Baranya István igazgató és Nagy Gabriella tankerületi igazgató emléklapokat adott át az iskola nyugdíjas tanárainak, szülőknek, aktivistáinak, és mindazoknak a korábbi önkormányzati képviselőknek, RÖK tagoknak, akik tanúságot téve önzetlenül támogatták az iskolát.

Az ünnepi műsorban az iskola diákjai, az Esztergomi Zeneiskola és a Ceferinó Cigány Táncegyüttes lépett fel. A műsor csúcspontja Szolnoki Tibor – Jászai díjas színész, operett énekes – Bánk Bán (opera) Hazám, hazám… c. áriája volt.
A programot további protokolláris események követték. Savió Szent Domonkos hittantermet Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök és Kiss-Maly László esperes, plébános avatta felés áldották meg. Az iskolatörténeti kiállítást Gerendás János az Oktatási Hivatal osztályvezetője nyitotta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT