Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. December 12. 15:34, hétfő | Helyi
Forrás: Oxi

75. jubileumot ünnepeltek az esztergomi evangélikusok - VIDEÓVAL

75. jubileumot ünnepeltek az esztergomi evangélikusok - VIDEÓVAL

Temploma felszentelésének 75. évfordulóját ünnepelte december 11-én az Esztergomi Evangélikus Gyülekezet.

Az istentiszteleten és az azt követő koszorúzáson részt vett a templom építőjének unokája, Romanek Etelka polgármester, valamint Bánhidy László alpolgármester is. Az egyházkerület nevében az ünnepi alkalmon Szalkai István esperes hirdette isten igéjét a szószékről.

Az Esztergomi Evangélikus Egyházközség temploma felszentelésének, harangja felavatásának és első lelkésze, Molnár Gyula lelkipásztor tisztébe iktatásának 75. évfordulójának ünnepét tartották december 11-én a Simor János utcai templomban. Az advent harmadik vasárnapjára esett ünnepen arról is megemlékeztek, hogy 95 évvel ezelőtt alakult meg az első esztergomi evangélikus, azaz lutheránus gyülekezet. Az istentiszteleti liturgia keretébe foglalt megemlékezésen Szalkai István esperes prédikált, aki többek között arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy nem a templom építőinek, a templom építéséhez szükséges pénz adakozóinak kell hálát adni, hanem a bennük munkálkodó Krisztusnak, aki a mai gyülekezetben is a hit elsőszámú forrása. Az úrvacsorai alkalommal egybekötött istentiszteleten Kalmár Zoltán, a gyülekezet felügyelője idézte fel a 75 évvel ezelőtt felszentelt templom létrejöttének előzményeit, az egyházi és a hívek, valamint az építésben, intézkedésben dolgozók kitartásának, szorgalmának, áldozatkészségének, hitének történetét. Klimentné Ferenczy Andrea, a gyülekezet lelkésze az esztergomi evangélikusok nevében külön köszöntötte a templom építőmesterének, Romanek Miklósnak unokáját, Romanek Etelkát. Az istentiszteleten felszólalók többször kiemelték, hogy az első esztergomi evangélikus lelkész, Molnár Gyula lelkipásztor példaértékű elszántsága nélkül elképzelhetetlen lenne a mai gyülekezet, hiszen ő fektette le a lutheránus gyülekezet alapjait a magyar Rómában, Esztergomban, valamint a szórványnak mondott környező településeken, s szolgált a gyülekezet élén a 80-as évek második feléig.

Az istentisztelet után a templom homlokzati falán található, Molnár Gyula lelkész emlékét őrző márványtáblánál a város nevében Romanek Etelka polgármester és Bánhidy László alpolgármester, az egyházkerület nevében Szalkai István esperes, az esztergomi evangélikusok hívek nevében pedig Kalmár Zoltán gyülekezeti felügyelő koszorúzott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.