Városlista
2021. június 15, kedd - Jolán

Hírek

2021. Június 10. 10:32, csütörtök | Helyi
Forrás: ÉDUVIZIG

8 évvel ezelőtt volt a nagy dunai árvíz

8 évvel ezelőtt volt a nagy dunai árvíz

8 éve, 2013 év júniusában vonult le a minden idők legmagasabb tetőző vízszintjeivel rendelkező dunai árhullám, amely a teljes magyarországi Duna szakaszon felülírta a korábbi történelmi árvizek észlelt értékeit.

Esztergomnál 813 cm-nél tetőzött az ár, június 9-én. A vízügyes szakemberek mellett város szinte teljes lakossága részt vett a védekezésben.

A tetőzést megelőző napokban már szervezetten folyt a homokzsákok betöltése, a védvonal megerősítése.

Gimnáziumok osztottak be egymás között szakaszokat a Kis-Duna mentén, egyesületek, baráti társaságok, intézmények dolgozói vonultak le munkaidő után a deponáló helyekre zsákolni.

Több ezren lapátoltak nap, mit nap, hogy megakadályozzák a víz betörését a városba.

Rengeteg felajánlás érkezett, amely a civilek, a védekezésre érkezett hivatásos mentőcsapatok és katonák ellátását segítette, hideg és meleg étellel, frissítő italokkal.

A példátlan, lélekemelő összefogás eredményeképpen végül a lakott területek szinte teljes egészén sikerült a megerősített medrében tartani a Dunát, bár néhány folyó-menti nyaralóba és a Prímás-szigeten lévő ingatlanokba betört a víz.


A védekező állami szervezetek és a társadalom nagyszerű összefogásának eredményeképpen nagyobb károkozás nélkül "fogtuk meg" az árhullámot, de hatásai mind a mai napig érezhetőek.

Mindezek következtében 2014 évben szükségessé vált, hogy a mértékadó árvízszintet az egész országban újra számolják, a korábbinál lényegesen magasabb szinten.

A vízügyi szakemberek bevezették a nagyvízi mederkezelési intézkedéscsomagot és a nyílt ártéri településekre új védelmi tervek készültek.

Ezek eredményeként Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén is több árvízi biztonságot növelő megoldás született.

A Mosoni-Duna Vének mellett épülő torkolati műtárgya hamarosan megkezdi próbaüzemét. A mű árvízkapuként is funkcionál majd, így a vízszint rehabilitáció hatásterületén az árvízvédelmi biztonság javulni fog.
Komárom védelmére új védvonal szakasz létesült a meglévő fejlesztésével együtt. Idei évben elkészült Nyergesújfalu mentén további 1 km védvonal és Esztergom védelmének kiépítése is a küszöbön áll.

Fotók: HA

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 14. 20:17, hétfő | Helyi

Vérjuhart ültettek a véradók tiszteletére Esztergomban

A véradók világnapja alkalmából hétfőn Esztergomban mutatta be a Komárom-Esztergom Megyei Vöröskereszt új, négyágyas véradóbuszát és Kásler Miklós, valamint Hernádi Ádám segítségével elültették a „véradók fáját”.

2021. Június 14. 15:25, hétfő | Helyi

A magyar foci hőskora a Széchenyi téren

A magyar labdarúgás története címmel nyílt szabadtéri kiállítás ma délelőtt a Széchenyi téren.

2021. Június 14. 06:40, hétfő | Helyi

Testek, fények, dimenziók

2021. június 25-én különleges hangulatú kiállítás nyílik a Duna Múzeum Európai Közép Galériában.

2021. Június 13. 20:20, vasárnap | Helyi

Ráncfelvarrást kaphat az esztergomi repülőtér

A kormány repülőtér-fejlesztési programjában 18 vidéki reptér, közöttük az Esztergom-kertvárosi megújítása szerepel .