Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Június 21. 15:09, csütörtök | PR
Forrás: (x)

A blasztociszta transzfer

A blasztociszta transzfer

Az életkezdetek az első néhány napjukat laboratóriumban töltik – a lombikbébi beavatkozások lényege ugyanis, hogy az apa és anya ivarsejtjei az anya testén kívül

(egy arra megfelelő tápoldattal ellátott edényben) egyesülne, majd néhány nap elteltével az anya méhébe ültetik be az embriót.

Az embriók megfelelő körülmények között, fejlettségüket elérve a leendő anya testébe költöznek, hogy egészséges kisbabává érjenek. Blasztocisztának nevezzük az ötödik napos hólyagcsírát. Több folyamatnak kell végbe mennie, mielőtt a beültethető állapotú blasztociszta válik az ivarsejtekből.

Az anya testéből petesejteket szívnak le a megfelelő előkészítés után, ezekből a legjobb minőségűeket egyesítik életképes hímivarsejtekkel. Hímivarsejteket frissen levett mintákból, hereszövet feldolgozásából, fagyasztva tárolt mintából is nyerhetik. Testmeleg edényben történik a megtermékenyítés a különféle előkészítő folyamatok után, a leggyorsabb hímivarsejt bejutása után kezdődik meg a sejtosztódás. 3 vagy 5 napig fejlődnek az embriók egy speciális tápközegben, különböző szempontok szerint osztályozzák őket ezután a szakemberek. Morula-szedercsíra állapotot kell elérniük a sejteknek a 3. napra, az ötödik napra a hólyagcsíra (blasztocita) stádiumig kell fejlődniük. Ekkor embriológus választja ki, melyik kap esélyt a továbbfejlődésre, melyik találhat magának új lakhatást anyja méhében.

Általában burokvékonyítást végeznek a beültetni kívánt hólyagcsírán, amely azt jelenti, hogy lézersugár segítségével rést ejtenek a sejtfalon mikroszkóp alatt, hogy a gyorsabb és könnyebb beágyazódást megkönnyítsék. Egy megtapadást segítő tápoldatba helyezik az embriót, így csak végső lakhelyére, azaz a méhbe injektálva fog folytatódni útja. Korábban az orvosi gyakorlat szerint az eljárás sikeressége érdekében több embriót is beültettek az anyaméhbe, mára már az a nézet került előtérbe az orvosi körökben, hogy egy gyermekkel biztonságosabb várandósnak lenni, így nagyobb az esélye az egészséges gyermek megszületésének.

Új technológiák kidolgozásával – például blasztociszta fázisban történő transzfer – a terhességi arány megnövekszik, a többes terhességek kialakulásának kockázata minimálisra csökken. Előfordulhat, hogy a hólyagcsíra nem abban az intézményben kerül elültetésre, ahol kifejlődött. A szülőpárnak kell elsősorban gondoskodnia arról, hogy a tárolt mélyfagyasztott embriók a megfelelő időben és állapotban jussanak a beültetés helyére.

A szállítást érdemes szakemberre, szolgáltatóra bízni, akik kellő szakértelemmel, tapasztalattal a szállításra alkalmas speciális edénnyel, kifejezetten a feladatra kidolgozott protokollal rendelkeznek, úgy, mint a TamTraCo.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.