Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2018. Június 21. 15:09, csütörtök | PR
Forrás: (x)

A blasztociszta transzfer

A blasztociszta transzfer

Az életkezdetek az első néhány napjukat laboratóriumban töltik – a lombikbébi beavatkozások lényege ugyanis, hogy az apa és anya ivarsejtjei az anya testén kívül

(egy arra megfelelő tápoldattal ellátott edényben) egyesülne, majd néhány nap elteltével az anya méhébe ültetik be az embriót.

Az embriók megfelelő körülmények között, fejlettségüket elérve a leendő anya testébe költöznek, hogy egészséges kisbabává érjenek. Blasztocisztának nevezzük az ötödik napos hólyagcsírát. Több folyamatnak kell végbe mennie, mielőtt a beültethető állapotú blasztociszta válik az ivarsejtekből.

Az anya testéből petesejteket szívnak le a megfelelő előkészítés után, ezekből a legjobb minőségűeket egyesítik életképes hímivarsejtekkel. Hímivarsejteket frissen levett mintákból, hereszövet feldolgozásából, fagyasztva tárolt mintából is nyerhetik. Testmeleg edényben történik a megtermékenyítés a különféle előkészítő folyamatok után, a leggyorsabb hímivarsejt bejutása után kezdődik meg a sejtosztódás. 3 vagy 5 napig fejlődnek az embriók egy speciális tápközegben, különböző szempontok szerint osztályozzák őket ezután a szakemberek. Morula-szedercsíra állapotot kell elérniük a sejteknek a 3. napra, az ötödik napra a hólyagcsíra (blasztocita) stádiumig kell fejlődniük. Ekkor embriológus választja ki, melyik kap esélyt a továbbfejlődésre, melyik találhat magának új lakhatást anyja méhében.

Általában burokvékonyítást végeznek a beültetni kívánt hólyagcsírán, amely azt jelenti, hogy lézersugár segítségével rést ejtenek a sejtfalon mikroszkóp alatt, hogy a gyorsabb és könnyebb beágyazódást megkönnyítsék. Egy megtapadást segítő tápoldatba helyezik az embriót, így csak végső lakhelyére, azaz a méhbe injektálva fog folytatódni útja. Korábban az orvosi gyakorlat szerint az eljárás sikeressége érdekében több embriót is beültettek az anyaméhbe, mára már az a nézet került előtérbe az orvosi körökben, hogy egy gyermekkel biztonságosabb várandósnak lenni, így nagyobb az esélye az egészséges gyermek megszületésének.

Új technológiák kidolgozásával – például blasztociszta fázisban történő transzfer – a terhességi arány megnövekszik, a többes terhességek kialakulásának kockázata minimálisra csökken. Előfordulhat, hogy a hólyagcsíra nem abban az intézményben kerül elültetésre, ahol kifejlődött. A szülőpárnak kell elsősorban gondoskodnia arról, hogy a tárolt mélyfagyasztott embriók a megfelelő időben és állapotban jussanak a beültetés helyére.

A szállítást érdemes szakemberre, szolgáltatóra bízni, akik kellő szakértelemmel, tapasztalattal a szállításra alkalmas speciális edénnyel, kifejezetten a feladatra kidolgozott protokollal rendelkeznek, úgy, mint a TamTraCo.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 14:36, csütörtök | PR

K&H: rekordszámú résztvevő a K&H pénzügyi vetélkedőjén

közel 10 ezer fiatal indult a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő idei sorozatán

2022. Május 25. 08:47, szerda | PR

A SEO helye az online marketing világában

Az online marketing rendkívül izgalmas, ugyanakkor kérdőjelekkel teli mixében egyre többet hallani a SEO a fontosságáról.

2022. Május 20. 13:29, péntek | PR

Mit tehetek, ha három nap alatt kellene válaszolnom az adóhatóságnak?

A NAV sok esetben hívja fel, vagy kötelezi nyilatkozat- vagy vallomástételre, illetve különféle iratok átadására az adózókat. Ezekre tipikusan rövid, jellemzően néhány napos határidőt szokott csak biztosítani.

2022. Május 19. 12:00, csütörtök | PR

Mi mindenre jó egy ózongenerátor?

A kellemetlen szagokkal, vírusokkal és baktériumokkal folyamatosan ádáz küzdelmet vívunk, és igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legmesszebbről elkerüljük őket.