Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2021. Június 30. 06:51, szerda | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Egy, a fenntartható fejlődésért kiírt projektben vettek részt esztergomi és felvidéki diákok

Egy, a fenntartható fejlődésért kiírt projektben vettek részt esztergomi és felvidéki diákok

A napokban zárult az ECO-EDU Innovatív ökotudatos szemléletformálás az oktatásban c. Interreg projekt, melynek keretein belül esztergomi és felvidéki diákok táboroztak együtt Búbánatvölgyben és Szalkán.

Az Innovatív ökotudatos szemléletformálás az oktatásban c. Interreg projektben(SKHU/WETA/1901/4.1/022.) esztergomi és felvidéki diákok táboroztak együtt több turnusban tavaly nyáron Búbánatvölgyben, valamint részt vettek egy interaktív témahéten Szalkán.

Azaktívan résztvevő diákok száma eléri a 300 főt, amely a világjárvány okozta megszorítások közepette kivételes eseményt jelentett, másrészt az élményalapú tanulás által felejthetetlen élményekkel gazdagította a gyermekeket.

A program célkitűzése népszerűsíteni és jó példák segítségével játékosan, élményalapú részprogramokkal lehetővé tenni a fenntartható fejlődést és környezettudatos szemléletváltást a határmenti együttműködés által.

A projekt a budapesti Ecocenter Alapítvány valamint Szőgyén Község partneri együttműködése révén valósult meg és számos értékes eredményt mutat fel: a két táboron kívül 3-3 iskola kapcsolódott be online vagy személyesen a témanapok eseményeibe; kidolgozásra került 200 oldal gyakorlatias tananyag magyar és szlovák nyelven általános iskolai tanórák kiégeszítése céljából, mely szabadon hozzáférhető; országos diákverseny keretein belül a legjobbnak ítélt alkotás készítője Neuzer kerékpárt nyert, a többi díjazott és induló is értékes nyereményben részesült.

A 10-16 éves korosztály az együtt töltött napok/hetek alatt közelebb került a természethez, megismerkedett a fenntartható életmód otthoni kezdő lépéseivel. Játékos tanulás által megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás és a hulladék csökkentésének praktikáival; a tudatos fogyasztás elméleti és gyakorlati alapjaival.

Ezen túlmenően, a résztvevők rengeteg tanácsot és útmutatást kaptak tudatos életmód eléréséhez, illetve saját ötleteiket is megosztották, így a fiatalok egymást is segítették a közös cél felé vezető úton.

A projekt minden nehezítő körülmény ellenére sikeresen zárult, melyért különösen sokat tett Szarka Andrea igazgató asszony (Csongrády Lajos Alapiskola, Szőgyén) és Espasa-Sancho Ramon igazgató úr (Mindszenty József Katolikus Általános Iskola, Esztergom).

Bővebb információ: https://www.eco-edu.eu/eredmenyek/

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Fotók: eco-edu.eu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.