Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Június 30. 06:51, szerda | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Egy, a fenntartható fejlődésért kiírt projektben vettek részt esztergomi és felvidéki diákok

Egy, a fenntartható fejlődésért kiírt projektben vettek részt esztergomi és felvidéki diákok

A napokban zárult az ECO-EDU Innovatív ökotudatos szemléletformálás az oktatásban c. Interreg projekt, melynek keretein belül esztergomi és felvidéki diákok táboroztak együtt Búbánatvölgyben és Szalkán.

Az Innovatív ökotudatos szemléletformálás az oktatásban c. Interreg projektben(SKHU/WETA/1901/4.1/022.) esztergomi és felvidéki diákok táboroztak együtt több turnusban tavaly nyáron Búbánatvölgyben, valamint részt vettek egy interaktív témahéten Szalkán.

Azaktívan résztvevő diákok száma eléri a 300 főt, amely a világjárvány okozta megszorítások közepette kivételes eseményt jelentett, másrészt az élményalapú tanulás által felejthetetlen élményekkel gazdagította a gyermekeket.

A program célkitűzése népszerűsíteni és jó példák segítségével játékosan, élményalapú részprogramokkal lehetővé tenni a fenntartható fejlődést és környezettudatos szemléletváltást a határmenti együttműködés által.

A projekt a budapesti Ecocenter Alapítvány valamint Szőgyén Község partneri együttműködése révén valósult meg és számos értékes eredményt mutat fel: a két táboron kívül 3-3 iskola kapcsolódott be online vagy személyesen a témanapok eseményeibe; kidolgozásra került 200 oldal gyakorlatias tananyag magyar és szlovák nyelven általános iskolai tanórák kiégeszítése céljából, mely szabadon hozzáférhető; országos diákverseny keretein belül a legjobbnak ítélt alkotás készítője Neuzer kerékpárt nyert, a többi díjazott és induló is értékes nyereményben részesült.

A 10-16 éves korosztály az együtt töltött napok/hetek alatt közelebb került a természethez, megismerkedett a fenntartható életmód otthoni kezdő lépéseivel. Játékos tanulás által megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás és a hulladék csökkentésének praktikáival; a tudatos fogyasztás elméleti és gyakorlati alapjaival.

Ezen túlmenően, a résztvevők rengeteg tanácsot és útmutatást kaptak tudatos életmód eléréséhez, illetve saját ötleteiket is megosztották, így a fiatalok egymást is segítették a közös cél felé vezető úton.

A projekt minden nehezítő körülmény ellenére sikeresen zárult, melyért különösen sokat tett Szarka Andrea igazgató asszony (Csongrády Lajos Alapiskola, Szőgyén) és Espasa-Sancho Ramon igazgató úr (Mindszenty József Katolikus Általános Iskola, Esztergom).

Bővebb információ: https://www.eco-edu.eu/eredmenyek/

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Fotók: eco-edu.eu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.