Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 06. 07:24, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„A föld szeretete jellemzi a magyar gazdákat”

„A föld szeretete jellemzi a magyar gazdákat”

Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági adottságai kiválóak. A térségben kiváló termőföldek találhatók az időjárást azonban több esetben a szélsőségek jellemzik . A Rádió Orient műsorában Kiss Róbert a fiatal gazdák és a családi vállalkozások nagyobb térnyerésének fontosságát hangsúlyozta. A Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a megye több mint 1200 családi gazdasága közel 92 ezer hektáros területet művel meg.

Magyarország mezőgazdasági ország: minden körülmény adott ahhoz, hogy megfelelő súlyú mezőgazdaság alakuljon ki. Kiss Róbert a Rádió Orient műsorában kiemelte, a jövőben fontos feladat a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti egyensúly helyreállítása. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója a fiatal gazdák, családi gazdaságok nagyobb szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta.

Jász-Nagykun-Szolnok megye felszíne tökéletes síkság, ennek ellenére a területen igen szélsőséges az időjárás. Az egyenetlen eloszlású csapadék és a napsütéses órák magas száma miatt jellemzőek az aszályos időszakok. Emellett a káros víztöbblet is jelentős károkat okoz a termelőknek. A szeszélyes természeti viszonyok ellenére jó minőségű termőföld található a térségben. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a búza- és kukoricatermelés mellett a sertés-, baromfi-, szarvasmarha- és juhtenyésztést, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztést emelte ki a megye mezőgazdasági profiljának felvázolásakor.

Kiss Róbert a műsorban a Földművelésügyi Igazgatóság szervezeti felépítését is bemutatta. A hivatal 2 szervezeti egységre tagozódik, a földművelésügyi valamint a vadászati és halászati osztályból áll. Az igazgatóság engedélyezett létszáma 12 fő, ebből11 felsőfokú agrárvégzettséggel és speciális szakképesítéssel rendelkező kollégával működik.

Az igazgatóság tevékenységi köre nagyon szerteágazó – emelte ki a rádió vendége. Kiss Róbert a hatáskörök tömegéből a szakmai tartalmú statisztikai elemzések és megyei jelentések készítését emelte ki. „A mi feladatunk beszámolni az időszerű mezőgazdasági munkák állásáról, a növénykultúrák állapotáról és a várható termés mennyiségéről” - foglalta össze az igazgató.

A Vadászati és Halászati Osztály hatáskörébe tartozik a megyei vadászatra jogosultak, a hivatásos vadászok és a halászati vízterületek nyilvántartásának vezetése, a jogsértések szankcionálása, a vadászvizsgáztatásban való részvétel és az éves vadászgazdálkodási tervtől való eltérés engedélyezése. „Az igazgatóság további feladata, hogy a külföldi vendégvadászoknak vadászati engedélyeket adjon ki. A megye világszínvonalú őzállománnyal rendelkezik, így sok külföldi vadász érkezik hozzánk” - emelte ki a vendég.

A Földművelésügyi Igazgatóság kiemelt feladata a családi gazdálkodások nyilvántartásának vezetése. Kiss Róbert elmondta, a földtörvény változását követően nőtt a családi gazdaságok alapításának igénye. „A megye több mint 1200 családi gazdasága közel 92 ezer hektáros területet művel meg” - hangsúlyozta. Hozzátette, 65 ezer hektárnyi állami termőföld kerülhet haszonbérleti szerződésekkel a termelőkhöz.

A falugazdász hálózat 2010 decemberétől az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósághoz tartozik. „A kollégák végzik a statisztikai alapadatok begyűjtését, az őstermelői igazolványok érvényesítését, kiadását és visszavonását, valamint a gázolaj jövedéki adó visszaigényléséhez szükséges igazolások kiadását. Emellett az elektronikus, egységes területalapú támogatási kérelmek benyújtásakor is segédkeznek a termelőknek” - foglalta össze a feladatköröket. Az igazgató hozzátette, a falugazdászok a megye mind a 78 településén folyamatosan jelen vannak.

„A föld szeretete jellemzi a magyar gazdákat” - emelte ki a Rádió Orient vendége. Kiss elmondta, a vidéki emberre nem jellemző, hogy parlagon hagyja a termőföldet. A támogatás a búzára és a pihentetett területre összegszerűen gyakorlatilag ugyanannyi, ennek ellenére a gazdák inkább kemény munkával művelik a területet.

A gabonatermesztés tekintetében meghatározó szerepet tölt be Jász-Nagykun-Szolnok megye – hangsúlyozta Kiss. Az igazgató elmondta, az ország búzaterületének 12 százaléka található a térségben. Hozzátette, a termésátlagok idén ugyan elmaradnak a várt átlagtól, mégis közepes termelésre számíthatunk. „A termés mindenképpen ki fogja elégíteni a hazai szükségletet. Emellett az unión belüli, valamint a harmadik országok felé történő értékesítésre is lesz lehetőség” - emelte ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során