Városlista
2022. szeptember 27, kedd - Adalbert

Hírek

2012. Május 20. 07:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A földhöz "ragadt" a Dragon

A földhöz

Műszaki okok miatt megszakították szombaton a floridai Cape Canaveral állomáson a történelem első magánűrhajójának a világűrbe történő felbocsátását.

Az ember nélküli Dragon (Sárkány) űrkapszulát a kaliforniai Space Exploration Technologies (SpaceX) magánvállalat juttatta volna a világűrbe egy Falcon 9 hordozórakétával. Mind a rakétát, mind pedig az űrkapszulát ez az amerikai cég tervezte.

A közép-európai idő szerint 10.55-re előirányzott szombati felbocsátás során a visszaszámlálást az utolsó másodpercben leállították, mert a számítógép az egyik alacsonyabb fokozatú rakéta hajtóművében a normálisnál magasabb nyomást észlelt.

Ha ki tudják javítani a hibát, legközelebb jövő héten kedden próbálják meg újra elindítani az űrhajót.

A tervek szerint az űrhajó csatlakozott volna a nemzetközi űrállomáshoz (ISS), ahová Don Pettit amerikai űrhajós fogta volna be egy robotkarral. A Dragonnal 521 kilogramm hasznos terhet - egyebek között élelmiszert, laptopokat és elemeket - szándékoztak az ISS-re juttatni. További feladata, hogy az űrállomásról 660 kilogramm rakományt hozzon vissza a Földre.

A Dragont eredetileg február 7-én bocsátották volna fel az űrbe, de ezt akkor elhalasztották, mert a szakembereknek több időre volt szükségük az űrállomáshoz való kapcsolódást biztosító program teszteléséhez. Az újabb időpontot a SpaceX az amerikai űrhivatallal (NASA) közösen tűzte ki.

A NASA az űrsiklók kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A lehetőséggel élni kíván a Sierra Nevada, a Blue Origin, az Orbital és a Boeing is. A vetélytársak közül a SpaceX volt az első, amely 2010. december 9-én képes volt egy űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni. A NASA 1,6 milliárd dollár értékű szerződést kötött a vállalattal űrhajósoknak és hasznos rakományoknak az ISS-re juttatása céljából.

A NASA az űrsiklók kiselejtezése óta az orosz Szojuz űrhajókkal küld fel űrhajósokat a nemzetközi űrállomásra, fejenként 56 millió dollárért. A SpaceX számításai szerint ez a költség az ő esetében ennek kevesebb mint felét, 20 millió dollárt fog kitenni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 27. 14:59, kedd | Belföld

Így változott a terhességmegszakítások száma Magyarországon

Az elmúlt 30 évben igen jelentős csökkenés tapasztalható az elvégzett abortuszok számában.

2022. Szeptember 27. 14:54, kedd | Belföld

Szijjártó: a kormány feladata, hogy az ország kimaradjon a recesszióból

A kormány feladata, hogy Magyarország kimaradjon az Európára leselkedő recesszióból és továbbra is gazdasági növekedési pályán maradjon

2022. Szeptember 27. 14:53, kedd | Belföld

Kamatdöntés: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács

Keddi ülésén 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.