Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 06. 05:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Földnek a Nap előtti átvonulását lesheti meg 2014-ben a Hubble

A Földnek a Nap előtti átvonulását lesheti meg 2014-ben a Hubble

Míg a csillagászok a nyugati féltekén kedden alkonyat előtt, a keleti féltekén pedig szerdán hajnalban látható Vénusz-átvonulás megfigyelésére várnak, a Hubble-űrteleszkóp már 2014-re "készül", amikor a Földnek a Nap előtti átvonulását lesheti meg.

A Vénusz-átvonulás érdekességét növeli, hogy a következőre százöt évig, 2117-ig kell várni a földlakóknak.
A jelenséget most nemcsak közvetlenül, hanem a Hubble-űrteleszkóp segítségével is megfigyelik a tudósok, ám mivel az érzékeny műszert nem fordíthatják egyenesen a Nap felé, segédtükörként a Holdat használják. Így a műszerek a direkt napfény helyett a holdfelszínről visszavert sugárzást mérik.
2014 januárjában a Jupiter lehet tanúja annak, miként vonul el a Föld közte és a Nap között. Amerikai csillagászok szerint ezt az eseményt is meg lehet figyelni, ha "rávezetik" az űrteleszkópot, hogy miként észlelje a visszavert napsugarakat - írta a Space.com tudományos portál.
"A dolog lényege, hogy megfigyeljük, átvonuláskor miként néz ki egy lakható, lakott bolygó légköre. Ezek az információk segítik az esetleges élet felkutatását távoli bolygókon" - hangsúlyozta Jay Pasachoff, a Massachusetts állambeli William College professzora.
Hozzátette, hogy a megfigyelések igen bonyolultak, de már elvégezték a megfelelő számításokat. Jay Pasachoff és kollégái megfigyelési időt is igényeltek a Hubble-űrteleszkópon, ám nem biztos, hogy megkapják, a csillagászati műhold ugyanis rendkívül "elfoglalt".
Amennyiben Pasachoff professzor nem kap kutatási időt, a Hubble mindörökre elesik attól, hogy egy Föld-átvonulást figyeljen meg. A Jupiter "látószögéből" a következő átvonulásra 2026-ban kerül sor, ám az 1990-ben fellőtt Hubble-űrteleszkópot addigra nyugdíjazzák.
"Ez az utolsó Föld-átvonulás, amely a Hubble életében megtörténik" - jegyezte meg Jay Pasachoff.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során