Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 08. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A Földnek valaha két holdja lehetett

A Földnek valaha két holdja lehetett

A legfrissebb elméletek szerint bolygónknak valaha létezhetett egy második, kisebb holdja is, amely azonban egy, a nagy testvérével történt lassú ütközés során megsemmisült.

A szakértők szerint ennek az ütközésnek a következtében alakulhattak ki a Hold túlsó oldalán látható titokzatos hegyvonulatok.

A tudósok évtizedek óta próbálják megérteni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a Hold Föld felől is látható oldalán az égitest felszíne sík és kráterekkel tarkított, míg a túlsó oldalon 3000 méternél is magasabb hegyek találhatóak. Számos elmélet született ennek az úgynevezett dichotómiának a megmagyarázására, és eddig az ár-apály által okozott vonzás erősségére fogták a jelenséget - írja a Nature.

A legújabb elmélet azonban megcáfolhatja ezt a feltevést. A tudósok szerint ugyanis a Földnek egy ideig két holdja is volt - a másik, a jelenleginél jóval kisebb azonban megrekedt a Hold és a Föld közötti gravitációs mezőben, majd idővel lassan összeütközött a Holddal - ennek a nyomait viseli éjszakai égitestünk a Földről nem látható oldalán.

Azok a tudósok azonban, akik nem vesznek részt a kutatásban, bár elképzelhetőnek tartják az elméletet, de elismerni csak akkor fogják, ha a Holdról vett kőzetmintákkal tudják igazolni azt. Addig pedig marad a találgatás.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára