Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. November 11. 08:21, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

A fűtéssel és a hangulatgyertyákkal is vigyázni kell

A fűtéssel és a hangulatgyertyákkal is vigyázni kell

Lassan egy hónapja, hogy megkezdődött a fűtési szezon és országszerte már számos esetben szükség volt a tűzoltók beavatkozására szén-monoxidmérgezés, kéménytűz, vagy akár kályharobbanás miatt. Megelőzhetők!

A napokban Kocson is történt kályharobbanás, ám ezek az estek ugyanis nagyrészt megelőzhetők, ha betartunk néhány fontos szabályt, hangsúlyozza a katasztrófavédelem.

A legfontosabb, hogy a fűtőberendezéseket és a kéményeket is rendszeresen karban kell tartani és ellenőriztetni kell. A karbantartást nem szabad házilag végezni, minden esetben kérjük szakember segítését, aki rendelkezik az ehhez szükséges tudással és felszereléssel. Azokban az otthonokban, ahol nem központi fűtés van, jó, ha felszerelnek szén-monoxid érzékelőt, hiszen az folyamatosan vizsgálja a lakásban lévő levegőt és azonnal bejelez, ha szén-monoxidot érzékel. Ne, elég azonban egyszer felszerelni az érzékelőt, annak működését figyelemmel kell kísérni és a szükséges karbantartást, mint az elemcsere vagy a tisztítás, elvégezni, hiszen ezek elmulasztásával az érzékelő hatékonysága csökken, előfordulhat, hogy nem jelez és ez akár halállal is végződhet.

Bármelyik módon fűtünk is, úgy berendezés beszereléséhez kérjük a szakember segítségét és mindenképpen olvassuk el a használati utasítást.

A fűtőberendezések mellett a téli időszakban megnövekszik a gyertya és mécses használat, hiszen sokkal hangulatosabb egy illó olajokat párologtató mécses, vagy éppen hangulatgyertya mellett tenni-venni otthonukban, ha kint rossz idő van. Ugyanakkor ilyen esetben is fontos odafigyelni. Nem szabad éghető tárgyak, eszközök közelébe tenni a gyertyákat és mindenképpen nem éghető tálcára, vízszintes és stabil helyen kell elhelyezni, hiszen így biztosítható, hogy azok ne boruljanak fel és ne lobbantsák lángra környezetüket. A legfontosabb mégis az, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát. Ha elmegyünk otthonról, vagy éppen délután vagy este lefekszünk aludni, akkor is oltsuk el, hiszen így lehet a legkönnyebben megelőzni egy lakástüzet.

Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, máris csökkentettük egy esetleges lakástűz, vagy éppen kazánrobbanás előfordulási lehetőségét és biztonságosabbá tettük környezetünket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.