Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 19. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A gyorsaságon és jó döntéseken múlik a végtörlesztés sikere

A gyorsaságon és jó döntéseken múlik a végtörlesztés sikere

Az elmúlt hetek fejleményei egyre inkább csak egy utat hagynak a végtörlesztés kihasználására azoknak a devizában eladósodott ingatlantulajdonosoknak, akik nem rendelkeznek elegendő készpénzzel adósságuk megfizetéséhez.

Ez az út pedig az ingatlan értékesítése és ezt – az Otthon Centrum tapasztalatai szerint – egyre többen ismerik fel, és adnak megbízást ingatlanuk értékesítésére. A rendelkezésre álló idő azonban rövid, ami gyors és jó döntéseket követel meg az eladótól. A végtörlesztéshez szükséges tőkét az adós a meglévő devizahitelének forinthitelre váltásával is előteremtheti. Azonban egyre több bank emeli meg az ilyen célú hiteleinek THM-jét, ami azt jelenti, hogy akár a jelenlegi – a gyenge forintárfolyam miatt egyébként is nehezen viselhető – törlesztő részletnél magasabb havi terheket is be kell vállalnia annak, aki a hitelkiváltást választja. Ez sokakat késztethet az ingatlanuk eladására - olvasható a Gazdasági Rádió honlapján.

A végtörlesztési igényt az idei év december 30-ig kell a banknak bejelenteni. A bejelentéstől számított legkésőbb 60 napig a banknak elő kell készítenie a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárását, illetve a végtörlesztőnek is eddig kell megfizetnie a tartozását. „Ez azt jelenti, hogy az eladónak csak akkor érdemes bejelentenie a végtörlesztési igényét, ha már írásos vételi ajánlatot kapott az ingatlanára, illetve tisztázta, hogy a vevője meddig tudja kifizetni a vételárat, vagy legalább a végtörlesztéshez szükséges vételár részletet” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „Ha valaki december 30-ig nem kap elfogadható ajánlatot, akkor aznap érdemes bejelentenie a végtörlesztési igényét, és a lehető legtávolabbi időpontot megjelölni végtörlesztés időpontjaként, hogy a fennmaradó időben legyen esélye vevőt találni.”

A végtörlesztésben az eladó futja a nagyobb kockázatot, ha az általa megjelölt időpontig nem kapja meg legalább a végtörlesztéshez szükséges vételár részletet, akkor lemarad a lehetőségről. A jelenlegi piaci árfolyamok és a végtörlesztésnél használt jutányos árfolyamok között 20-25 százalék eltérés is lehet, ami a tőketartozására vetítve az eladó veszteségét jelenti, ha lemarad a végtörlesztésről. Ezt a kockázatot érdemes az adásvételi szerződésben is kezelni, így ki kell kötni, hogy a vevőnek meddig kell megfizetnie a vételárat, amennyiben ez nem teljesül, akkor az eladó elállhat a szerződéstől.

Az év végéig hátra lévő két és fél hónap, illetve a további maximális két hónap szűk, de elegendő idő lehet az ingatlan értékesítésére. Amikor a végtörlesztési lehetőség kihasználása azon múlik, hogy sikerül-e időben értékesíteni az ingatlant, többek között helyes és kellően vonzó árazásra, megfelelő hirdetési stratégiára van szüksége az eladónak. Kellő piaci ismeretek nélkül ezt nehéz megvalósítani, megszerzésükre pedig nem áll rendelkezésre elegendő idő.

A rövid határidő azt is jelenti, hogy a sikeres eladás érdekében az eladók árengedményre kényszerülhetnek. Ez a vevők figyelmét is felkeltheti, ám az eddig bevett gyakorlattal ellentétben, amikor a vásárlási döntést nyugodtan halogathatták, most gyorsan kell döntést hozniuk, mert a lehetőség csak a végtörlesztési időszak lezárultáig tart. Ráadásul nem elég a feltételekben megállapodni, illetve a szerződést aláírni, a vevőnek záros határidőn belül elő kell tudnia teremteni a vételárat is, hogy az eladó időben visszafizethesse tartozását.

Az előttünk álló időszak a lakóingatlan piac felpezsdülését hozhatja, de az előrehozott vásárlások miatt a jövő év első felétől, a végtörlesztési időszak után visszafogottabb tempót valószínűsíthetünk. Ezt azonban felülírhatja a napokban napvilágot látott új kamattámogatási rendszer, ami a következő évben élénkítheti keresletet. Amennyiben a kamattámogatási rendszer időben beindul, még a végtörlesztési időszak keresletét is erősítheti.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt