Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 30. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: (x)

A hungarikumnak számító tokaji aszú és a magyar borok

A hungarikumnak számító tokaji aszú és a magyar borok

A tokaji aszú méltán került be a hungarikumnak számító italok sorába. A hungarikum, egy gyűjtőfogalom.

Hungarikum csak olyan termék, étel vagy ital lehet, amely egyedi, különleges, minőségi és a magyarságot valamilyen módon jellemző tulajdonsággal rendelkezik, vagy csak és kizárólag magyar alapanyagból készítik. A cikkben a tokaji aszúról és néhány különleges borfajtáról olvashatsz.

1. A tokaji aszú méltán híres és népszerű
A Tokaj-hegyaljai borvidék népszerű bora, vagy inkább borkülönlegessége a tokaji aszú. Desszertbornak is nevezik az aszúszemekből előállított szeszes italt. A szőlőszemek úgynevezett aszúsodását egy penészgomba idézi elő. Ettől is kap a bor egy különleges ízt és aromát. Az aszúbor két szőlőfajtából készül. Ilyen a Hárslevelű és a Furmint, de a tokaji aszúbor alapanyaga lehet még a kövérszőlő, vagy a sárga muskotály.

2. Pannonhalmai borvidék
Hazánk egy bortermelő ország. Szerencsére a talaj minősége és a klíma nagyban kedvez a különféle szőlőfajták termesztésének. A pannonhalmai borvidék területein leginkább fehérbort termelnek. Ilyen például az Olaszrizling. Természetesen, vörös borok is készülnek ezen a területen. Az egyik legismertebb fajta a Merlot.

3. Balatonboglári borvidék
A Balaton déli partjára is elsősorban a fehér bor termelése jellemző, de azért vörös társai is készülnek ezen a területen. Ismert balatoni fehérbormárka a Királylányka, míg vörös borok közül a Kékfrankos lehet ismert sokak számára.

4. Badacsonyi borvidék
A badacsonyi borok is méltán híresek. Ezen a területen már valóban szinte csak a fehér bor készítése jellemző. Itt állítják elő a lágy Olaszrizlinget, a zamatos Szürkebarát elnevezésű bort, de zamatos muskotályboráról is méltán híres ez a borvidék.

5. Villányi borvidék
Ezen a borvidéken a fehérszőlőből készült borok kerülnek palackozásra, mint például a Hárslevelű, vagy a Chardonnay. Kék szőlőből is állítanak elő minőségi és ízletes borokat. Ilyen a Kékfrankos vagy a Merlot.

6. Egri borvidék
Egerről, az emberek többségének a finom és zamatos borok jutnak eszébe. Nem véletlen, hiszen itt már több évszázada foglalkoznak szőlőtermesztéssel és bortermeléssel. Egyik legismertebb borfajta az Egri Bikavér, de természetesen fehér szőlőből is készítenek bort. Ilyen az Egri Leányka, amelyet kortyolgatva felfedezhetjük a gyümölcs édeskés zamatát és aromáját, persze csak ha szép lassan kortyolgatjuk ezt a finom bort.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT