Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 25. 07:07, szerda | Belföld
Forrás: STOP / MTI

A jegybank elárulta, mire készül

A jegybank elárulta, mire készül

A Magyar Nemzeti Bank devizaeladási programot hirdet a késedelmesen törlesztett devizakölcsönök átváltásához; a program összességében nem lesz hatással az ország külső sérülékenységére - közölte a jegybank a honlapján.

Az új program által érintett kölcsönök állománya az előzetes adatok alapján legfeljebb 440 millió euró lehet, ennél azonban várhatóan számottevően kevesebb konverzióra kerül majd sor. Így a program várhatóan lényegesen kisebb mértékben érinti a jegybanki devizatartalékot, mint a végtörlesztéshez kapcsolódó euroeladási tenderek.

Az MNB célja, hogy csökkentse a piacon jelentkező devizakeresletet, és megelőzze az esetleges kedvezőtlen makrogazdasági hatásokat. A program várhatóan lényegesen kisebb mértékben érinti a jegybanki devizatartalékot, mint a végtörlesztéshez kapcsolódó euróeladási tenderek - írják.

A Magyar Bankszövetség és kormány közötti 2011. decemberi megállapodás és a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítéséről szóló törvény módosítása értelmében a pénzügyi intézmények kötelesek - a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén - a 90 napot meghaladó késedelembe esett adósok devizakölcsöneit forintra váltani, és az adósokkal szembeni követeléseik 25 százalékát elengedni - emlékeztetnek.

Tekintettel a végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tenderek hatékonyságára, pozitív piaci megítélésére és számottevő igénybevételére a monetáris tanács úgy döntött, hogy a jegybank 2012. május 15. és június 15. között célzott euróeladási program formájában biztosítja a hitelintézetek számára a törlesztési késedelemmel érintett devizakölcsönök forintra váltásához kapcsolódó fedezéshez szükséges devizát. A Magyar Nemzeti Bank legfeljebb a teljes forintra konvertálandó hitelállomány erejéig (az elengedett részt is beleértve) biztosít devizát az érintett hitelintézetek számára.

A hitelintézetenkénti konverziós limitek meghatározásához a Magyar Nemzeti Bank 2012. május 11-én és 2012. május 21-én adatszolgáltatást kér az érintett hitelintézetektől a konvertálási kötelezettség alá eső kölcsönök állományi adatairól, melynek teljesítése a programban való részvétel feltétele. A Magyar Nemzeti Bank ezenkívül azt is a programban való részvétel feltételéül szabja, hogy a hitelintézetek a jegybanktól vásárolt devizából először rövid külső forrásaikat csökkentsék. Így a program összességében nem lesz hatással az ország külső sérülékenységére.

A jegybank a kidolgozott, az átváltás során előálló nyitott devizapozíciók zárásához biztosított eszköz alapvető céljának tekinti, hogy csökkentse a piacon jelentkező devizakeresletet, és megelőzze az ebből fakadó esetleges kedvezőtlen makrogazdasági hatásokat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.