Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Január 12. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A kínai akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolja a debreceni Civil Fórum

A kínai akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolja a debreceni Civil Fórum

A debreceni déli ipari övezetben felépíteni tervezett kínai akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolja a városvezetésnek a Civil Fórum Debrecen Egyesület - jelentette be a szervezet elnöke.

Gondola Zsolt Zoárd azt mondta, az eddigi felmérések, és a városban uralkodó közhangulat arra utalnak, hogy a lakosság többsége ellenzi a veszélyesnek ítélt üzem megvalósítását.

Utalt rá, hogy szervezetük eddig 4600 embert kérdezett meg, 72 százalékuk nem akarja az akkumulátorgyárat, egy helyi internetes szavazáson a megnyilvánulók háromnegyede utasította el az építkezést, az önkormányzat által rendezett hétfői lakossági fórumon pedig több mint nyolcszáz ember hangos véleménynyilvánítással utasította el a beruházást.

Ezek alapján azt javasolják a városvezetésnek: függesszék fel a beruházás előkészítését mindaddig, amíg további lakossági fórumokkal, társadalmi konzultációkkal, vagy helyi népszavazással tájékozódnak a debreceniek álláspontjáról, és annak ismeretében döntenek a beruházás folytatásáról, vagy teljes leállításáról - mondta Gondola Zsolt Zoárd. Megjegyezte: a Civil Fórum Debrecen Egyesület úgy ítéli meg, "ha tovább folytatódik a beruházás, úgy egy lokális politikai krízis felé sodródunk, hiszen nem kell ahhoz jövőbelátónak lenni, hogy érzékeljük, ebből még baj lesz a helyi közösségek szintjén is".

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere és a hétfő esti fórumon jelenlevő katasztrófavédelmi, környezetvédelmi, vízügyi és biztonsági szakértők egyértelművé tették: a tervezett beruházás minden tekintetben megfelel a legszigorúbb hatósági előírásoknak, "a CATL debreceni beruházása nem jelent sem egyéni, sem társadalmi kockázatot".

Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal is tart majd közmeghallgatást január 20-án a leendő gyár környezethasználati engedélyezési eljárása keretében.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára tavaly augusztus 12-én jelentette be, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.