Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 12. 08:51, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A kormányhivatal fizeti ki a szociális segélyeket

A kormányhivatal fizeti ki a szociális segélyeket

Nem tudja kifizetni a szociális segélyeket az esztergomi önkormányzat, a kormányhivatal azonban közveavatkozik és az összesen 1,3 millió forintra rúgó tételt átvállalja, ha a polgármester a szükséges adatokat megküldi.

Esztergomban a városházán kifüggesztették, hogy kormányzati intézkedések miatt nem tudják kifizetni a segélyeket. A helyzet megoldására a kormányhivatal és a kincstár kifizeti az összesen 1,3 millió forintra rúgó szociális segélyeket, ha a polgármester az ehhez szükséges adatokat megküldi - jelentette be a választókerület elnöke, Völner Pál (Fidesz) csütörtökön tatabányai sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett rá, hogy szeptemberben még 1,4 milliárd forint volt a város kasszájában, és Tétényi Éva (független) polgármester egy héttel a határidő előtt fizetett a város adósságrendezésében érintett nagy adósoknak, de az utalások közé az összeg ezred részét kitevő segélyezettek nem fértek bele.

Ilyen provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Azoknak a segélyezetteknek, akiket a polgármester cserben hagyott, azt a megoldást kínáljuk, ha a város vezetése a névsort és az összegeket a kincstárnak vagy a kormányhivatalnak megküldi, a kincstár bankszámlára vagy postai úton, a kormányhivatal pedig a helyszínen készpénzben kifizeti ezeket az összegeket” – mondta Völner Pál.

A politikus szerint „nyíltan látszik, hogy Esztergomban nem a kormányzati beavatkozás okozza a problémákat, hanem mindig olyan helyzetbe hozza a városvezetés az önkormányzatot, mintha kormányzati tehetetlenkedés okozná a gondokat”.

Völner Pál közölte: választókerületi elnökként szívesen megad minden segítséget az esztergomi gondok rendezéséhez, de mint fogalmazott „az ilyen nyílt provokációkat, amiket a sajtó útján hoznak nyilvánosságra, a sajtó útján szeretnénk megcáfolni”.

Tétényi Éva polgármester az MTI-nek elmondta, az önkormányzat azért fizetésképtelen, mert pontosan a kincstár volt az az intézmény, amely 400 millió forintos inkasszót tett az önkormányzat számlájára. Az összeg az állam által átvett intézmények fenntartási díja.

A polgármester hozzátette, a Völner Pál által említett 1,3 millió forintot kéthetente kell kifizetni, és azért nem volt lehetősége az utalványozásra, mert a törvények ennek rendjét szigorúan szabályozzák.

Tétényi Éva kijelentette, ha az állam önkormányzati segélyeket fizet ki, akkor állami pénzt vonnak el a költségvetésből. Ennek ellenére a kért listákat pénteken átadja a kormányhivatalnak.

A polgármester hozzátette, Völner Pál választókerületi elnökké választása óta, azaz több hónapja szóbeli kérése ellenére nem egyeztetett vele Esztergom problémáiról.

Tétényi Éva október elején jelentette be, hogy az esztergomi önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, ezzel a város fizetésképtelené vált, mert az inkasszó kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem lehet pénzt fordítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.