Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2020. Július 05. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: (x)

A koronavírus újra divatba hozta az önellátó kertészkedést

A koronavírus újra divatba hozta az önellátó kertészkedést

A frissen szedett bazsalikom illata, a tőről leszakasztott tűzpiros paradicsom íze, vagy éppen a kert végében nevelgetett gyümölcsfák termésének betakarítása mindig nagy élvezetet nyújt.

Azonban most, ezekben az áldatlan időkben mintha még nagyobb hangsúly kaptak volna az önellátó kertészkedések. Komplett konyhakertek települtek a kijárási tilalom alatt, hiszen az embereknek temérdek idejük maradt ilyen s efféle dolgokra. De mintha tömegével jelentek volna meg az apró konyhakertek a teraszokon, a gangokon, az erkélyeken, ami mind azt bizonyítja: az önellátó, a részben önellátó vagy csak egyszerűen a sima hobbikertészkedés varázsát az emberek kezdik újra felfedezni.

Hasznos és kellemes szabadidős program

Tulajdonképpen minden ilyennek kézzelfogható haszna van, néhol kisebb, néhol nagyobb. Egyes helyeken olyan nagy, hogy biztosan a mi ismerősi körünkben is akadnak olyanok, akik annyira komolyan csinálják ezt az egész otthoni kertészkedés dolgot, hogy egész nyáron azt a paradicsomot, paprikát, hagymát vagy salátát eszik, ami a kertjükben megterem.

Ráadásképp a kézzelfogható haszon mellett a növényekkel való törődés kreatív kikapcsolódást is nyújt, ami még jót is tesz a közérzetnek. Segíthet csökkentetni a mindennapokban felgyülemlett stresszt, a feszültséget és egy olyan meditatív állapotba kerülhetünk kertészkedés közben, ami hagyja megpihenni a lelkünket. De a növények gondozásába bevonhatjuk a gyerekeket is. Apróbb, szórakoztatóbb feladatokat is rájuk bízhatunk gondozás során, így felelhetnek ők a locsolásért, a gyomlálásért vagy éppen a száraz levelek eltávolításáért. Ez bennük is fejleszti az elköteleződést és elhivatottságot, és nagy öröm tud lenni, ha az általuk gondozott növény teremni is fog.

Néhány kérdés, ami segíthet meghozni a döntést

Ez is kicsit olyan, mint hogy vállaljon az ember háziállatot vagy sem. A növényeknek éppoly sok figyelem és törődés jár, mint más élőlényeknek, ezért, ha úgy érezzük, ez csak pillanatnyi fellángolás a kertészkedés iránt, nem biztos, hogy érdemes belevágni. Mert még a legkisebb konyhakertnek is megfelelő ápolásra van szüksége, a kezdő kertészkedők pedig gyakorta beleesnek abba a hibába, hogy ha rövid időn belül nincs látványos eredménye a munkájuknak, hagyják az egészet, pedig ebben az esetbe is a türelem kulcsfontosságú tényező.

Alább olyan kérdéseket gyűjtöttünk össze, amik segíthetnek meghozni fontos döntéseket az önellátó kertészkedés kapcsán, illetve jó átrágnunk rajtuk magunkat a tervezés fázisában is (ha az elhatározás már komolyan megvan):

• Mennyi időt szeretnék és tudunk ráfordítani a kertápolásra?
• Milyen zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket szeretnék termeszteni?
• Csak hobbiszerűen űznénk, kikapcsolósként, vagy a cél az, hogy időről időre feldolgozásra is kerüljenek az alapanyagok a konyhánkban?
• Ha az utóbbi, akkor hány embert kellene ellátnunk velük?
• Mekkora hely áll a rendelkezésünkre?
• Teljes önellátásra készülünk, vagy tényleg csak a magunk szórakoztatásáért vágnánk bele?

Címkék: kertészkedés, otthon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.